Tinerii și Patrimoniul Cultural
2018
Studiu realizat în cadrul proiectului „Patrimoniu pentru următorul secol”, finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial.

Descriere
Relația tinerilor adolescenți cu valorile și normele sociale este una de negociere permanentă, iar influența mediului în care trăiesc, a persoanelor cu care interacționează este mult mai mare decât în cazul altor categorii de vârstă. De aceea, cultura tinerilor se definește cu prioritate prin formele de consum și producție culturală.
Tensiunea dintre vechi și nou, dintre trecut și prezent se manifestă cu cea mai mare intensitate la vârsta adolescenței. În dorința lor de afirmare a propriei personalități, de respingere a modelelor impuse, de manifestare a creativității și a maximului de potențial intelectual și artistic, tinerii adolescenți sunt predispuși spre o negare și respingere rapidă și din reflex a tot ce este vechi și spre o acceptare la fel de rapidă și uneori neproblematică a ceea ce este nou.
În acest context general a apărut necesitatea cunoașterii tinerilor adolescenți din România, a stilului lor de viață, a preferințelor, gusturilor, așteptărilor lor față de oferta culturală din spațiul public și non public, dar și atitudinea lor față de patrimoniul cultural național și graffiti, ca formă de exprimare în spațiul public. Considerăm că este esențial să avem o imagine aprofundată despre tinerii adolecenți și modul lor de interacțiune cu patrimoniul cultural, pentru a identifica cele mai bune instrumente de comunicare din perspectiva elaborării proiectelor, programelor și politicilor de protejare și promovare a patrimoniului cultural național.
Explorează interactiv rezultatele pe:
Despre
Coordonatori
- conf. univ. dr. Carmen Croitoru, dr. Anda Becuț Marinescu, drd. Iulian Oană
Autori
- Luciana Anăstăsoaie, Ioana Ceobanu, Cătălin Dărășteanu, Veronica Hampu, Anda Becuț Marinescu, George Matu
Editura
- Editura Universitara, București, 2018
- Editura Universul Academic, București, 2018
- ISBN 978-606-94702-7-5
- ISBN 978-606-28-0849-5
Preview publicație
Publicații asemănătoare
![Contribuția Economică a Industriilor bazate pe Copyright în România [2008]](https://www.culturadata.ro/wp-content/uploads/2008/04/Capitolul-VI-150x150.jpg)
- Volume
Contribuția Economică a Industriilor bazate pe Copyright în România [2008]
2008

- Volume
Barometrul de Consum Cultural 2017. Cultura în pragul Centenarului Marii Uniri: Identitate, patrimoniu și practici culturale
2018

- Volume
Barometrul de consum cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale
2024