Despre noi

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional: „cultură”.

Prin toate activitățile desfășurate susținem și legitimăm dezvoltarea domeniului cultural în România. De aceea, ne adresăm tuturor tipurilor de organizații culturale, indiferent de nivelul de subordonare, cu scopul de a colecta și a disemina date statistice pentru fundamentarea proiectelor, dar și pentru a sprijini evoluția profesională în cadrul acestora.

Institutul își propune să vină în întâmpinarea autorităților care au sarcina de a crea politici și strategii în domeniul culturii, pentru susținerea și formularea unor reglementări coerente de sistem, dar și pentru a studia impactul acestor măsuri la nivel local și național.

De-a lungul ultimilor ani, specialiștii institutului au realizat peste 85 de studii și cercetări statistice, au participat la 31 de conferințe naționale și internaționale, au instruit peste 8000 de beneficiari provenind din aproximativ 700 de instituții de cultură și au evaluat peste 7500 de candidați în cadrul sesiunilor de evaluare a diverselor competențe.

Printre beneficiarii institutului s-au aflat: instituții publice de cultură din subordinea autorităților locale sau centrale (muzee, organizații și centre expoziționale, așezăminte culturale, biblioteci, instituții de spectacole sau concerte, organizații neguvernamentale), Organizația Mondială a Drepturilor de Autor, Comisia Europeană – Education, Audiovisual & Culture Executive Agency, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, UNITER, Comisariatul pentru Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, ArCub (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București).

Atât activitățile de cercetare, cât și cele de formare sunt validate de un Consiliu Științific de specialitate format din personalități ale mediului universitar.

În anul 2015, INCFC a fost desemnat pentru a pune bazele Contului Satelit pentru Cultură, o metodă statistică prin care se urmărește măsurarea domeniului și a impactului său economic, pe un model generat la nivelul Eurostat. Acest proiect important desfășurat sub îndrumarea metodologică a Institutului Național de Statistică urmărește de asemenea colectarea, analizarea și interpretarea datelor din domeniul culturii.

În 2016, INCFC a devenit primul membru din România al rețelei europene – ENCATC (European Network on Cultural Management and Policy) și membru activ în COMPENDIUM of Cultural Policies and Trends in Europe – platformă europeană de cercetare aplicată susținută de CE/EricArts.

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) împreună cu Ministerul Culturii (MC) au demarat în anul 2018 proiectul UNESCO Indicatori Culturali pentru Dezvoltare (CDIS – Culture for Development Indicators).

 

Descarcă broșura

Descarcă broșura Descarcă broșura

Arhiva Newsletter

Arhiva Newsletter

Galerie video

Mai multe videoclipuri

Galerie foto