Despre noi

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii și Identității Naționale, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional: „cultură”.

Prin toate activitățile desfășurate susținem și legitimăm dezvoltarea domeniului cultural în România. De aceea, ne adresăm tuturor tipurilor de organizații culturale, indiferent de nivelul de subordonare, cu scopul de a colecta și a disemina date statistice pentru fundamentarea proiectelor, dar și pentru a sprijini evoluția profesională în cadrul acestora.

Institutul își propune să vină în întâmpinarea autorităților care au sarcina de a crea politici și strategii în domeniul culturii, pentru susținerea și formularea unor reglementări coerente de sistem, dar și pentru a studia impactul acestor măsuri la nivel local și național.

De-a lungul ultimilor ani, specialiștii institutului au realizat peste 70 de studii și cercetări statistice, au participat la 31 de conferințe naționale și internaționale, au instruit peste 6000 de beneficiari provenind din aproximativ 700 de instituții de cultură și au evaluat peste 4000 de candidați în cadrul sesiunilor de evaluare a diverselor competențe.

Printre beneficiarii institutului s-au aflat: instituții publice de cultură din subordinea autorităților locale sau centrale (muzee, organizații și centre expoziționale, așezăminte culturale, biblioteci, instituții de spectacole sau concerte, organizații neguvernamentale), Organizația Mondială a Drepturilor de Autor, Comisia Europeană – Education, Audiovisual & Culture Executive Agency, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, UNITER, Comisariatul pentru Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, ArCub (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București).

Atât activitățile de cercetare, cât și cele de formare sunt validate de un Consiliu Științific de specialitate format din personalități ale mediului universitar.

În anul 2015, INCFC a fost desemnat pentru a pune bazele Contului Satelit pentru Cultură, o metodă statistică prin care se urmărește măsurarea domeniului și a impactului său economic, pe un model generat la nivelul Eurostat. Acest proiect important desfășurat sub îndrumarea metodologică a Institutului Național de Statistică urmărește de asemenea colectarea, analizarea și interpretarea datelor din domeniul culturii.

În 2016, INCFC a devenit primul membru din România al rețelei europene – ENCATC (European Network on Cultural Management and Policy) și membru activ în COMPENDIUM of Cultural Policies and Trends in Europe – platformă europeană de cercetare aplicată susținută de CE/EricArts.

În septembrie 2018, INCFC organizează la București al XVI-lea Congres ENCATC de Management și Politici Culturale, eveniment desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural și având Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală (INCFC) împreună cu Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) au demarat în anul 2018 proiectul UNESCO Indicatori Culturali pentru Dezvoltare (CDIS – Culture for Development Indicators).

Proiectul CDIS al UNESCO reprezintă un set inovator de instrumente care permite construcția și analiza unui număr de 22 de indicatori ce relevă contribuția multidimensională a culturii în procesele de dezvoltare. Acești indicatori sunt grupați în jurul a 7 sectoare de activitate/dimensiuni de dezvoltare durabilă. CDIS va permite, pentru prima dată în România, măsurarea contribuției culturii la procesele de dezvoltare durabilă, din diverse perspective: economie, educație, guvernanță, participare socială, egalitate de gen, comunicare și patrimoniu.

Descarcă broșura

Descarcă broșura Descarcă broșura

Galerie foto


Galerie video

Mai multe videoclipuri