Despre noi

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional: „cultură”.

Prin toate activitățile desfășurate susținem și legitimăm dezvoltarea domeniului cultural în România. De aceea, ne adresăm tuturor tipurilor de organizații culturale, indiferent de nivelul de subordonare, cu scopul de a colecta și a disemina date statistice pentru fundamentarea proiectelor, dar și pentru a sprijini evoluția profesională în cadrul acestora.

INCFC se concentrează pe furnizarea de know-how specializat pentru autorități centrale și locale și pentru toate tipurile de organizații culturale, punând la dispoziție studii și cercetări, instrumente statistice și formare profesională de specialitate culturală.

Institutul își propune să vină în întâmpinarea autorităților care au sarcina de a crea politici și strategii în domeniul culturii, pentru susținerea și formularea unor reglementări coerente de sistem, dar și pentru a studia impactul acestor măsuri la nivel local și național.

De-a lungul ultimilor ani, specialiștii institutului au realizat peste 99 de studii și cercetări statistice, au participat la peste 50 de conferințe naționale și internaționale, au instruit peste 8000 de beneficiari provenind din aproximativ 700 de instituții de cultură și au evaluat peste 7500 de candidați în cadrul sesiunilor de evaluare a diverselor competențe.

Printre beneficiari s-au aflat: instituții publice de cultură din subordinea autorităților locale sau centrale (muzee, organizații și centre expoziționale, așezăminte culturale, biblioteci, instituții de spectacole sau concerte, organizații neguvernamentale), organizații culturale din sectorul privat, mediul universitar și academic de profil, etc. În perioada 2017-2022, categoriile de beneficiari INCFC s-au diversificat constant. Din 2019, s-au adăugat noi categorii de beneficiari din alte țări, din zonele sectoarelor creative instituționale sau private, dar și profesioniști din domeniul culturii și al educației care accesează cu predilecție studiile de pe website sau platformele interactive.

Atât activitățile de cercetare, cât și cele de formare sunt validate de un Consiliu Științific de specialitate format din personalități ale mediului universitar.

În septembrie 2018, INCFC a organizat, la București, al XVI-lea Congres ENCATC de Management și Politici Culturale, eveniment desfășurat sub egida Anului European al Patrimoniului Cultural și având Înaltul Patronaj al Președintelui României. Un alt eveniment internațional organizat la București de către INCFC a fost a V-a Adunare Generală a Membrilor Compendium of Cultural Policies and Trends, precedată de Conferința Internațională Cultura și Politicile Culturale pe timp de criză, în vara anului 2022.

INCFC împreună cu Ministerul Culturii au demarat, în anul 2018, proiectul UNESCO Indicatori Culturali pentru Dezvoltare (CDIS – Culture for Development Indicators), iar în 2022, INCFC împreună cu partenerii: Ministerul Culturii, Primăria Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul Cultural Clujean au implementat cu succes noul set de indicatori UNESCO – Indicatorii Cultura | 2030, un demers important pentru măsurarea și monitorizarea progresului contribuției culturale la implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) și Țintelor Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, la nivel național și local.

 

Descarcă broșura

Descarcă broșura Descarcă broșura

Arhiva Newsletter

Arhiva Newsletter

Galerie video

Mai multe videoclipuri

Galerie foto