Conferința Internațională Compendium of Cultural Policies & Trends
30 iunie 2022
Cultura & Politicile Culturale pe timp de criză. Efecte, roluri, tranziție?
30 iunie 2022
Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr. 22
Descriere
În data de 30 iunie 2022, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a găzduit, la București, Conferința Internațională cu tema: Cultura & Politicile Culturale pe timp de criză. Efecte, roluri, tranziție?, inițiată de Asociația Internațională Compendium of Cultural Policies & Trends. Conferința a avut loc la Biblioteca Națională a României, partenerul principal al evenimentului.
Participanții și vorbitorii acestui eveniment prestigios au fost experți în politici și strategii culturale din majoritatea țărilor europene, membri ai Asociației Compendium of Cultural Policies & Trends, invitați oficiali din partea Administrației Prezidențiale a României, Ministerului Culturii, Ministerului Afacerilor Externe, instituțiilor și organizațiilor din sfera culturală din România, precum și reprezentanți ai presei.
Scopul Asociației Internaționale Compendium of Cultural Policies & Trends este de a genera și a revizui standardele politicilor publice în ariile de interes ale guvernelor și societății prin furnizarea de statistici, resurse sau modele de bune practici. Inițial un program al Consiliului Europei, Compendium s-a transformat, începând cu anul 2018, într-o asociație de tip multi-stakeholder care oferă servicii unice de informare și monitorizare, inclusiv printr-o platformă disponibilă online. Aria de expertiză a Asociației se extinde permanent prin abordarea provocărilor, dezbaterilor și priorităților emergente în materie de politici culturale.
Găzduirea în România a acestui eveniment internațional și a principalilor experți în strategii și politici culturale din majoritatea statelor europene a fost o oportunitate extraordinară de a puncta o prezență solidă a României pe harta politicilor culturale internaționale și de a promova noul demers legat de elaborarea Strategiei Sectoriale în Domeniul Culturii 2023-2030.
TEMA Conferinței: Cultura & Politicile Culturale pe timp de criză. Efecte, roluri, tranziție?
-
În vremuri de criză generate de războiul din Ucraina și criza umanitară, impactul COVID-19 și criza climatică, credem că este de datoria noastră, a tuturor, să analizăm mai atent modul în care domeniul cultural și politicile culturale abordează aceste situațiii sau cum ar trebui să le abordeze.
-
Conferința propune analiza modului în care cultura și politicile culturale sunt afectate de aceste crize și identificarea rolurilor și importanței acestora în economia crizelor de la nivel global. Scopul acestei abordări este de a avea, în cele din urmă, o perspectivă mult mai clară asupra strategiilor și politicilor culturale existente sau potențiale care se dovedesc a fi eficiente pe timp de criză.
- Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați Agenda Conferinței.
* Conferința s-a desfășurat în limba engleză, fără traducere simultană.
Detalii
Speakers:
- Milena Dragićević Šešić – Șef al Catedrei UNESCO de Interculturalism, Managementul Artei și Mediere, Belgrad, Serbia
- Oleksandr Butsenko – Director al Centrului de Dezvoltare „Democrație prin cultură”, Ucraina
- Giuliana De Francesco – Director: Coordonarea afacerilor europene și internaționale – Ministerul Culturii din Italia, Secretariatul General, Departamentul pentru Relații Internaționale
- Péter Inkei – Director al Observatorului din Budapesta
- Kathrin Merkle – Director al Diviziei Cultură și Patrimoniu Cultural, Direcția Generală pentru Democrație, Consiliul Europei
- Susanne Keuchel – Membru al Consiliului de Administrație al Rețelei Europene de Observatoare în Domeniul Artelor și al Educației Culturale, Germania
- Delia Mucică – Prof. univ. dr., Expert în politici culturale
- Andreas Wiesand – Director Executiv al Institutului European pentru Cercetare Culturală Comparată (ERICarts), Germania
- Levan Kharatishvili – CEO și Fondator Creative Strategies Lab, Georgia
- Carmen Croitoru – Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, România
SHORT BIOS
Dată și locație
Despre eveniment
- Dată: 30 iunie 2022
- Locație: Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr. 22
30 iunie 2022
Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr. 22