Barometrul de Consum Cultural 2018. Dinamica sectorului cultural în Anul Centenarului Marii Uniri

2019

BCC și-a propus în anul 2018 să fie oglinda obiectivă a perspectivelor culturale din societatea românească, urmărind dinamica practicilor și valorilor culturale.

Descriere

Dinamica sectorului cultural în anul 2018, reflectată în această ediție a  Barometrului de Consum Cultural, stă sub semnul celebrării Centenarului Marii Uniri. Indiferent de amploarea și calitatea evenimentelor culturale organizate în acest an, ele au marcat viața culturală atât la nivel local, cât și la nivel național, chiar și numai la nivel de discurs public.

Barometrul de Consum cultural și-a propus în anul 2018 să fie oglinda obiectivă a perspectivelor culturale din societatea românească, urmărind dinamica practicilor și valorilor culturale, fie orizontal, pe diferite sectoare culturale și creative, fie transversal, pe teme de interes comun.

Studiul Barometrul de consum cultural 2018. Dinamica sectorului cultural în anul Centenarului Marii Uniri se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 1 septembrie – 5 octombrie 2018 pe un eșantion național de 1.200 de persoane cu vârste de 18 ani și peste. Marja teoretică de eroare la nivelul eșantionului a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Sentimentele de mândrie națională sunt la un nivel ridicat, dar există și o atitudine critică la adresa anumitor aspecte negative din țară. Acest lucru s-a reflectat în creșterea nivelului de conștientizare a importanței Centenarului Marii Uniri și într-un nivel relativ ridicat de interes și participare la evenimentele aniversare.

Deși formele de consum cultural în spațiul non-public rămân cu cel mai mare nivel de frecvență, pentru anumite practici de consum cultural din spațiul public se înregistrează o ușoară creștere a frecvenței în ultimii doi ani: vizionarea de filme la cinematografe și participarea la spectacole de muzică sau divertisment. Vizita la muzee sau biblioteci rămâne la același nivel în ultimii doi ani, în timp ce participarea la spectacolele de teatru este în scădere.


Explorează interactiv rezultatele pe:

Despre

Coordonatori

  • conf. univ. dr. Carmen Croitoru, dr. Anda Becuț Marinescu

Autori

  • prof. univ. dr. Dumitru Borțun, Ioana Ceobanu, George Dinu, Veronica Hampu, drd. Iulian Oană, dr. Ștefania Matei, drd. George Matu

Editura

  • Editura Universitară, București, 2019
  • Editura Universul Academic, București, 2019
  • ISSN 2393-3062
  • ISBN 978-606-28-1005-4
  • ISBN 978-606-9062-32-6

Descarcă publicație

Descarcă publicație Descarcă publicație

Preview publicație