17 noiembrie 2022

„Cultura cu prioritate” este îndemnul Strategiei Sectoriale în Domeniul Culturii 2023 – 2030

Astăzi, 17 noiembrie 2022, la Biblioteca Națională a României a început Conferința Națională a Managerilor Culturali, ediția a IX-a, eveniment organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC).

  • Noutati
  • Conferința Națională a Managerilor Culturali

Astăzi, 17 noiembrie 2022, la Biblioteca Națională a României a început Conferința Națională a Managerilor Culturali, ediția a IX-a, eveniment organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC).

Evenimentul a fost deschis oficial de către Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, urmat de  prof. univ. dr. Mircea Vasilescu – Universitatea din București, Membru în Consiliul Științific INCFC și conf. univ. dr. Carmen Croitoru – Director General INCFC.

„Ne aflăm într-o etapă extrem de importantă – creionarea și aprobarea unei strategii culturale pentru următorii șapte, opt sau chiar mai mulți ani. În general, managementul de orice fel la nivelul statului român, și îmi asum acest lucru, cu atât mai mult în zona culturală, este un management de stins focuri, lipsa de continuitate, cel puțin la vârful instituțiilor, creând premisa de permanentă urgență. În aceste condiții, vreau să vă felicit sincer pentru că sunteți în poziția de a conduce instituții culturale care, iată, anul acesta, din fericire, au fost mai bine finanțate decât în alți ani, însă cu oameni nu foarte bine plătiți, dar care fac eforturi dintr-o dedicare nu întotdeauna legată de veniturile proprii. Am încercat să creștem salariile, ne-a și ieșit, am avut o lege, dar niște iubitori de dreptate, nu spun inițialele de partid, că nu mai știe nimeni de ei, au contestat-o la CCR.  Sperăm să reglăm situația când se va întoarce legea în Parlament și să constatăm că, dincolo de discurs, cultura este apreciată la nivelul la care merită. Am avut însă noroc de un buget rezonabil în acest an, avem cu 100% mai mulți bani alocați proiectelor culturale mari, dar și pentru cele mici, independente. Am asigurat sume importante pentru achiziții de artă contemporană, dar și pentru achiziție de carte, deci a fost un an cu belșug, însă niciodată nu este atât cât ar trebui să fie. Ce este foarte important acum e ca, în urma acestor discuții, strategia culturală pe care o pregătim să pornească de la un principiu foarte clar – creșterea consumului cultural – din care să rezulte obiective strategice pe care să le urmărim cu toții în activitatea noastră. Să fie un checklist la care să ne raportăm de fiecare dată atunci când luăm decizii. Mulțumesc colegilor pentru toată dedicarea și pentru eforturile depuse pentru ca România, prin cultură, să fie o nație și nu o populație”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

De-a lungul timpului, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a schimbat percepția asupra felului în care ne raportăm la cultură, adică pe lângă creativitate, creație și talent mai e nevoie de cineva care să creioneze o hartă și ghideze! Acest rol și l-a asumat INCFC prin cercetările și publicațiile pe care le pune la dispoziția publicului larg: Barometrul de Consum Cultural, Tendințe ale Consumului Cultural în Pandemie și altele”, a menționat prof. univ. dr. Mircea Vasilescu, Universitatea din București, Membru în Consiliul Științific INCFC.

Cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali stă sub semnul Strategiei Sectoriale în Domeniul Culturii 2023-2030, un proiect în a cărui realizare a contat foarte mult faptul că am avut la dispoziție infrastructura Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală care avea pregătite toate datele necesare. Este un proiect pe care îndrăznesc să îl numesc extraordinar pentru că l-am așteptat aproximativ 30 de ani și poate că îl mai așteptam încă 30 de ani dacă nu aveam sprijinul Ministerului Culturii și al Unității de Management al Proiectului care a inițiat o cerere de finanțare pentru realizarea acestui document programatic”, a precizat Carmen Croitoru, Director General INCFC.

Printre participanți se numără peste 150 de manageri din instituțiile publice de cultură, specialiști în management și antreprenoriat cultural și reprezentanți ai autorităților centrale și locale din România.

Conferința Națională a Managerilor Culturali continuă și mâine, 18 noiembrie 2022, iar mai multe detalii despre eveniment și program se regăsesc aici: https://www.culturadata.ro/cnmc-2022/

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Conferința Națională a Managerilor Culturali este cea mai importantă conferință națională desfășurată de INCFC, organizată anual începând cu anul 2014 ca platformă de consultare și dialog, care a devenit o oportunitate de întâlnire și schimburi de bune practici pentru profesioniștii din domeniul cultural.


Galerie foto