Conferința Națională a Managerilor Culturali – Ediția a VIII-a
24-26 noiembrie 2021
Repoziționarea managementului cultural: cercetare, strategie, inovație
Descriere
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a difuzat, în perioada 24 – 26 noiembrie 2021, Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a VIII-a pe site-ul www.culturadata.ro și pe pagina oficială de Facebook.
CNMC este cea mai importantă conferință națională desfășurată de INCFC, organizată anual începând cu anul 2014 ca platformă de consultare și dialog, care a devenit o oportunitate de întâlnire și schimburi de bune practici pentru manageri din instituțiile publice de cultură, specialiști în management cultural și reprezentanți ai autorităților.
Tema ediției din acest an, „Repoziționarea managementului cultural: cercetare, strategie, inovație”, subliniază cele mai importante aspecte care contribuie la dezvoltarea activității managerilor culturali, în special în contextul noilor coordonate impuse de pandemie. Programul Conferinței abordează managementul cultural ca un proces inovator în plan internațional, ca o componentă esențială în elaborarea politicilor și strategiilor culturale naționale, dar și ca un subiect de actualitate pentru tinerii cercetători.
PROGRAM
24 nov., ora 11:00 – SESIUNEA INTERNAȚIONALĂ „Managementul cultural în noua realitate: de la reziliență, la inovare”
Schimbarea, reziliența sau adaptarea au fost termeni recurenți în activitatea domeniului cultural și cea a întregii societăți încă de la debutul pandemiei. Managementul a reprezentat o funcție cheie în regândirea activităților organizațiilor culturale, iar, în plan internațional, inovațiile nu au întârziat să apară. Practicieni în domeniul managementului cultural sunt invitați la o sesiune de dialog dedicată metodelor, tehnicilor și programelor implementate cu succes la nivel internațional și ale căror rezultate reflectă avansul semnificativ în termeni de inovație și dezvoltare.
Dialogul s-a desfășurat în limba engleză.
Moderator: Conf. univ. dr. Carmen Croitoru
Invitați:
- Levan Kharatishvili – CEO și Fondator, Creative Strategies Lab, Georgia
- Andrew Ormston – Director, Drew Wylie Projects, Marea Britanie
25 nov., ora 11:00 – DEZBATEREA „Principii esențiale pentru o strategie a domeniului cultural”
Elaborarea unei strategii pentru domeniul culturii oferă contextul propice pentru construirea unor comunități mai puternice și mai coerente, fiind în același timp un catalizator pentru dezvoltarea durabilă a acestora. Printre cele mai importante principii în elaborarea unei strategii culturale naționale se numără: încorporarea culturii ca element indispensabil al dezvoltării socio-economice, protejarea și încurajarea diversității expresiilor culturale, facilitarea accesului la cultura din domeniul public printr-un cadru reglementat, asigurarea implementării unui management cultural performant în cadrul sectorului public. Pornind de la aceste considerente, manageri ai unor instituții culturale reprezentative la nivel național sunt invitați la o dezbatere privind principiile de bază ale unei strategii în domeniul culturii din România.
Moderator: Conf. univ. dr. Carmen Croitoru
Invitați:
- Demeter András – Secretar de Stat, Ministerul Culturii
- Bogdan Trîmbaciu – Director, Unitatea de Management a Proiectului, Ministerul Culturii
- Ada Hausvater – Manager, Teatrul Național Timișoara
- Adrian Cioroianu – Manager, Biblioteca Națională a României
- Ciprian Ștefan – Manager, Complexul Național Muzeal ASTRA, Sibiu
- Ștefan Teișanu – Director, Centrul Cultural Clujean
- Irina Cios – Director, Administrația Fondului Cultural Național (AFCN)
26 nov. , ora 15:00 – SIMPOZIONUL Culturadata „Management, marketing și politici culturale”
Simpozionul Culturadata este prima manifestare științifică din România dedicată tinerilor cercetători în management cultural și subiecte conexe. Masteranzi și doctoranzi în domeniul managementului, marketingului și politicilor culturale din universitățile cu profil umanist, artistic și economic au fost invitați să își prezinte cercetările finalizate sau aflate în derulare care pot acoperi o arie amplă de teme precum: strategii manageriale, metode de management, planificare strategică, marketing cultural, comportamentul consumatorului de cultură, branding, buget și finanțare în cultură, antreprenoriat, economia culturii, politici culturale, sponsorizări ș.a.
Propunerile de prezentări venite din partea masteranzilor și doctoranzilor au fost analizate și selectate de către Board-ul științific al Simpozionului Culturadata format din:
- Conf. univ. dr. Carmen Croitoru – Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”
- Prof. univ. dr. Aura Corbeanu – Universitatea de Arte din Târgu Mureș
- Prof. univ. dr. habil. Alexandru Boureanu – Universitatea din Craiova, Facultatea de Litere, Departamentul Arte și Media
Simpozionul s-a desfășurat sub forma unui dialog deschis între membrii board-ului, participanții selectați și profesioniștii din domeniu, prezentările cercetărilor fiind urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.
Dată și locație
Despre eveniment
- Dată: 24-26 noiembrie 2021
- Locație: ONLINE
Pentru a urmări online Conferința Națională a Managerilor Culturali, completați formularul și înregistrați-vă participarea. Pe data de 24 noiembrie, veți primi pe adresa de e-mail link-ul de difuzare a Conferinței.