28 mai 2024

România sărbătorește 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei, printr-o Sesiune Specială dedicată Culturii și Patrimoniului

Reprezentanți la nivel înalt ai Consiliului Europei prezenți la București

  • Noutati
  • CDCPP
  • Consiliul Europei
  • Culturadata
  • Sesiune Specială

În contextul împlinirii a 75 de ani de la înființarea Consiliului Europei și a 70 de ani de la adoptarea Convenției Culturale Europene, Comitetul Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaj (CDCPP) a fost invitat să desfășoare a doua sa întâlnire din acest an, la București, în perioada 30 – 31 mai.

Cu ocazia dublei aniversări, întâlnirea Biroului CDCPP va include în data de 30 mai, în mod excepțional, o Sesiune Specială intitulată „România și Consiliul Europei: roluri și obiective pentru Cultură și Patrimoniu”, oferind o platformă de discuție despre importanța politicilor, strategiilor și bunelor practici ale Consiliului Europei pentru promovarea rolului culturii în societatea democratică, subliniind, în același timp, acțiunile pe care România le întreprinde, ca stat membru al organizației, pentru a promova și implementa valorile și standardele comune.

Sub auspiciile Ministerului Culturii, evenimentul este organizat de către Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), al cărui Director General, Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, deține funcția de Vice-Președinte al Biroului CDCPP, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului (INP) și Muzeul Național de Artă al României (MNAR) – locul de desfășurare a întâlnirii.

Sesiunea specială va reuni personalități marcante din domeniul cultural și diplomatic, de la nivel național: Raluca Turcan, Ministrul Culturii, Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, și Andrei Luca, Directorul Direcției Diplomație Culturală, Educație și Știință din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român, Oana Zaharia, Directorul General al Institutului Național al Patrimoniului. Alături de aceștia, vor fi prezenți Terje Birkrem Hovland, Președintele Biroului CDCPP și Matjaž Gruden, Directorul Departamentului Participare Democratică din cadrul Consiliului Europei.

Vor fi abordate teme esențiale precum parcursul României ca membru al Consiliului Europei, importanța politicilor culturale într-o societate democratică, Zilele Europene ale Patrimoniului, Strategia europeană a patrimoniului cultural pentru secolul XXI (Strategia 21), Rutele Culturale și studii de caz relevante. Programul include discursuri, prezentări și o dezbatere deschisă, co-moderate de Francesc Pla, Divizia Cultură și Patrimoniu pentru Democrație a Consiliului Europei.

Întâlnirea reprezentanților la nivel înalt ai Consiliului Europei, organizată la București, reprezintă o oportunitate unică pentru a sublinia impactul pozitiv al Consiliului Europei asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor și pentru a evidenția rolul esențial al culturii și patrimoniului în promovarea drepturilor omului, democrației și statului de drept.

_________________________________________________________________________________

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Consiliul Europei este principala organizație de apărare a drepturilor omului pe continent. Aceasta include 46 de state membre, dintre care 27 sunt membre ale Uniunii Europene. Consiliul are un rol crucial în promovarea democrației, protejarea drepturilor omului și asigurarea respectării statului de drept în Europa.

Comitetul Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaj (CDCPP) este un organism specializat din cadrul Consiliului Europei al cărui principal scop este acela de a supraveghea și coordona activitățile legate de patrimoniul cultural, diversitatea culturală, precum și de protecția și promovarea peisajelor în întreaga Europă. CDCPP joacă un rol crucial în elaborarea politicilor privind patrimoniul cultural și peisajul în Europa, asigurându-se că aceste bunuri valoroase sunt protejate și promovate pentru generațiile prezente și viitoare.


Galerie foto