20 septembrie 2019

Patrimoniu100. Patrimoniu pentru următorul secol – ediția 2019

Proiectul se adresează atât elevilor de gimnaziu și de liceu, cât și educatorilor acestora – profesori de istorie, geografie, arte plastice, profesori diriginți.

  • Proiecte

Prima etapă a proiectului Patrimoniu100, finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial, s-a coagulat în jurul unei campanii naționale de conștientizare și educare privind necesitatea protejării patrimoniului cultural național și a combaterii vandalismului asupra monumentelor istorice

Campania a fost implementată prin utilizarea instrumentelor de educație alternativă (realitatea augmentată, noile tehnologii și forme de media, instrumentele digitale de educație interactivă și arta digitală), adresându-se în primul rând tinerilor și având la bază rezultatele studiului sociologic Tinerii și patrimoniul cultural realizat de INCFC, privind atitudinile adolescenților față de patrimoniul cultural național.

Odată cu reluarea proiectului, posibilă prin co-finanțarea lui de către Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), INCFC își propune să genereze o schimbare de atitudine, dezvoltând rezultatele obținute în prima etapă a proiectului. Proiectul se adresează atât elevilor de gimnaziu și de liceu, cât și educatorilor acestora – profesori de istorie, geografie, arte plastice, profesori diriginți. Un prim pas pentru cea de-a doua parte a proiectului a fost făcut deja prin crearea resursei educaționale open source, „ABC-ul Patrimoniului”, pe website-ul www.patrimoniu100.ro.

Proiectul desfășurat în 2019 conține, printre activitățile de formare și informare, organizarea unui concurs de fotografii pentru echipe de elevi (ciclul gimnazial și liceal) și cadre didactice, cu tematica obiectivelor de patrimoniu imobil. Concursul se va desfășura în perioada 23 septembrie – 31 octombrie 2019, online pe pagina de Facebook a proiectului și pe pagina web www.patrimoniu100.ro.  Jurizarea se va desfăşura în perioada 1 – 5 noiembrie 2019. În data de 5 noiembrie 2019 vor fi selectate cele mai bune 10 fotografii, conform criteriilor fotografice (compoziţie, cromatică, încadrare, respectarea temei, emoție, poveste etc), din care cele mai bune 3 fotografii vor fi premiate. Premiile constau în aparate foto în valoare de 1000-2100 lei.

Fotografiile finaliștilor vor fi expuse în luna noiembrie 2019, în sediul Ministerului Culturii și Identității Naționale.

Vă invităm să consultați / descărcați varianta integrală a regulamentului acestui concurs și Corrigendumul acestuia pentru a afla criteriile și modalitatea de înscriere. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la adresa de e-mail: office@culturadata.ro.


Galerie video

Mai multe videoclipuri