17 februarie 2020

Despre implementarea Indicatorilor UNESCO Culture | 2030 în România

Vineri, 14 februarie 2020, echipa INCFC a găzduit întâlnirea cu reprezentanții UNESCO (Alma Mrgan-Slipičević, Specialist CDIS UNESCO și Matteo Rosati, Programme Officer al Biroului Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa, Veneția) în cadrul căreia s-au discutat ultimele detalii legate de implementarea noului set de Indicatori, la nivel național.

  • Noutati

Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă recunoaște rolul transversal al culturii în procesul dezvoltării durabile. În acest sens, UNESCO a inițiat elaborarea indicatorilor tematici pentru domeniul culturii din cadrul Agendei 2030 (Culture | 2030 Indicators), în colaborare cu Institutul de Statistică al UNESCO. Scopul acestei inițiative este acela de a măsura și de a monitoriza contribuția culturii în procesul implementării diferitelor obiective ale Agendei 2030 la nivel național și local. Fiind un cadru de indicatori tematici, Culture | 2030 Indicators este menit să sprijine și să completeze peisajul indicatorilor globali conveniți în cadrul Agendei 2030.

Acești indicatori vor ajuta la construirea unei baze de date care va avea în centru rezultate din diferite domenii: social, economic, de mediu, dar și în ceea ce privește beneficiile culturii, în acord cu domeniile de acțiune UNESCO pe plan cultural. Datele colectate sunt menite să consolideze vizibilitatea sectorului cultural, să sprijine elaborarea, implementarea și monitorizarea politicilor, programelor și acțiunilor din plan cultural, precum și să crească nivelul de susținere și cunoaștere a culturii și dezvoltării.

În perioada 2018-2019, România a finalizat cu succes implementarea setului de indicatori anterior: Indicatorii UNESCO (CDIS). Cultură pentru Dezvoltare – Culture for Development Indicators (CDIS), realizată de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în colaborare cu UNESCO și Ministerul Culturii și Identității Naționale de la acea dată (Indicatorii UNESCO CDIS – Cultură pentru Dezvoltare. România – Raportul analitic și tehnic). Raportul analitic și tehnic a fost lansat în cadrul Conferinței Naționale a Managerilor Culturali, ediția a VI-a (26-27 octombrie 2019), în prezența Specialistului CDIS UNESCO, Alma Mrgan-Slipičević.

Pornind de la această experiență, vineri, 14 februarie 2020, echipa INCFC a găzduit întâlnirea cu reprezentanții UNESCO (Alma Mrgan-Slipičević, Specialist CDIS UNESCO și Matteo Rosati, Programme Officer al Biroului Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa, Veneția) în cadrul căreia s-au discutat ultimele detalii legate de implementarea noului set de Indicatori, la nivel național.

România va fi prima țară membră a Uniunii Europene, urmând să i se alăture alte 15, care, în anul 2020, va derula proiectul de cercetare privind indicatorii culturali UNESCO Culture | 2030 Indicators.