8 aprilie 2020

Culturadata Interactiv – Lansarea secțiunii Cultura în Carantină – Monitorizarea Domeniului Cultural în timpul crizei Covid-19

 • Noutati

Criză provine din grecescul krisis care înseamnă punct de cotitură sau decizie. Astăzi ne aflăm în această stare, generată de izbucnirea pandemiei de Covid-19, iar fiecare dintre noi încearcă să ia cele mai bune decizii pentru a se proteja pe sine, pentru a-și proteja apropiații, dar și activitățile devenite obișnuințe.

O simplă observație a comportamentelor și a acțiunilor din jurul nostru ne indică faptul că lucrurile sunt într-o schimbare continuă, iar nevoia de adaptare la contextul actual nu este decât un instinct firesc.

În același sens, ce se întâmplă cu domeniul culturii în această perioadă este un fenomen numai bun de cercetat și analizat, așa că echipa INCFC a decis că aceasta este o bună ocazie de a lansa o monitorizare a domeniului cultural în mediul online, pe timpul crizei Covid-19.

Ideea acestei monitorizări a pornit din nevoia de a răspunde la următoarele întrebări de cercetare, focalizate, pe de-o parte, pe producția / oferta de cultură și, pe de altă parte, pe consumul de cultură:

 1. Cum se adaptează producția / oferta de conținut cultural la constrângerile impuse de situația de urgență națională?
  • Modele de adaptare a producției
  • Modele de adaptare a canalelor de difuzare
 2. Cum se adaptează consumatorul de cultură la constrângerile impuse de situația de urgență națională?
  • Cum evoluează cererea de produse culturale?
  • Metode de susținere a sectorului cultural de către consumatori.

Proiectul urmărește relevanța domeniului culturii în viața cotidiană, cu precădere într-un moment în care prioritățile generale ale populației sunt în proces de reorganizare. Dacă, aparent, cultura nu se încadrează în domeniile prioritare, măsurile luate de către instituții publice, private, artiști asociați și independenți, precum și de către consumatori scot la iveală faptul că domeniul culturii are o importanță majoră, mai ales în momente de criză.

Este important de precizat că acest proces de monitorizare și analiză este gândit ca o sursă de informare ce va fi actualizată periodic în cadrul secțiunii dedicate acestui subiect, din cadrul platformei Culturadata Interactiv: Cultura în carantină . Astfel, puteți contribui activ la actualizarea secțiunii cu informații pe care le aveți despre acest subiect. Așteptăm comentariile și mesajele voastre pe pagina de Facebook și e-mailurile pe adresa office@culturadata.ro.