Conferința de Marketing Cultural – ediția a IX-a

24 noiembrie 2022

Muzeul și comunitățile sale

  • Evenimente

24 noiembrie 2022

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)

Descriere

Muzeul Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, a organizat joi, 24 noiembrie 2022, o întâlnire non-formală, având drept punct de discuție „Muzeul și comunitățile sale”. Evenimentul face parte din seria anuală a Conferințelor de Marketing Cultural, ediția a IX-a, și a avut loc la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151), în intervalul orar 10:30 – 16:00.

Deoarece muzeele au devenit mai mult decât instituții publice de cultură care colecționează, conservă, cercetează, restaurează și expun patrimoniul deținut, ne-am propus să investigăm rolul pe care acestea îl ocupă în cadrul comunităților pe care le reprezintă. Pentru a oferi experiențe cât mai variate, pornind de la nevoile, interesele și așteptările publicului nostru, dorim să cunoaștem mai bine comunitățile pentru care muzeul poate fi o resursă valoroasă.

Tema din acest an a prilejuit un dialog între specialiștii din domeniul marketingului și educației muzeale și liceeni și studenți, care vor fi purtătorii de cuvânt ai comunităților de tineri, cu scopul de a afla în ce măsură muzeele pot deveni spații reprezentative pentru aceștia. Scopul întâlnirii a fost acela de a  facilita un dialog orientat către acțiune, în care participanții să împărtășească care sunt întrebările, ideile sau proiectele care îi preocupă, pentru a le dezbate alături de alți specialiști și a identifica posibile soluții. Structura conferinței a cuprins două runde de discuții deschise și un ProAction Café, urmărind să valorifice experiența profesională și cunoștințele participanților în cadrul unor conversații creative, cu oferirea de feedback și orientarea către acțiune.

Am creat, astfel, un spațiu deschis, orientat către schimbul de perspective și acțiunea comună, pentru cele două categorii de participanți la conferință, pe de-o parte reprezentanții din sectorul muzeal și specialiștii independenți care lucrează în muzee, pe de altă parte reprezentanții din partea comunităților (liceeni și studenți).

 

Program:

10:30 – 11:00 – Sosirea participanților

11:00 – 11:20 – Deschiderea conferinței

Moderator: Mona-Silvia Timofte, educator muzeal

11:20 – 12:30 – Discuție deschisă Cum pot deveni muzeele spații reprezentative pentru comunitățile din jurul lor?

12:30 – 13:00 – Pauză de socializare

13:00 – 15:00 – ProAction Café Muzeul și comunitățile sale

15:00 – 16:00 – Concluzii și închiderea zilei

Detalii

Dată și locație

Despre eveniment

  • Dată: 24 noiembrie 2022
  • Locație: Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)

Organizator

24 noiembrie 2022

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151)