Conferința Națională a Managerilor Culturali – Ediția a VII-a

3 decembrie 2020

Practicile manageriale în pandemie și viitorul consumului cultural

  • Evenimente

3 decembrie 2020

ONLINE

Descriere

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a difuzat joi, 3 decembrie 2020, Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) pe site-ul www.culturadata.ro și pe pagina oficială de Facebook.  

CNMC este cea mai importantă conferință națională desfășurată de INCFC, organizată anual începând cu anul 2014 ca platformă de consultare și dialog, care a devenit o oportunitate de întâlnire și schimburi de bune practici pentru manageri din instituțiile publice de cultură, specialiști în management cultural și reprezentanți ai autorităților.

Tema CNMC 2020 a adus în discuție Practici manageriale în pandemie și viitorul consumului cultural, un subiect care preocupă întreaga comunitate profesională, nu numai din România. Au fost, de asemenea, lansate ultimele studii de consum cultural raportate la 2019 și rezultatele parțiale ale tendințelor de consum în 2020. Conferința de anul acesta a propus, pe de o parte, un dialog între directorii câtorva instituții reprezentative de spectacole, muzee, biblioteci și centre culturale pentru a discuta măsurile și activitățile alternative din perioada pandemiei, iar, pe de altă parte, o dezbatere despre caracteristicile și evoluția consumului cultural, piața evenimentelor și festivalurilor.

Programul CNMC 2020 a inclus două evenimente online:

11:00 – SESIUNEA Practici manageriale din domeniul culturii în pandemie 

În contextul pandemiei COVID-19, aflându-se printre domeniile cele mai grav afectate de restricțiile impuse la nivel național și internațional pentru protejarea sănătății cetățenilor, instituțiile publice de cultură s-au confruntat cu o situație fără precedent, în care nu și-au putut desfășura activitatea. Managerii culturali au fost obligați să anuleze cea mai mare parte a activităților publice programate și să își redefinească modul de funcționare, în timp ce publicul a experimentat noi mijloace de consum cultural, preponderent în mediul online. Orizontul de timp indefinit al pandemiei a generat reacții dintre cele mai diverse: de la lipsa de acțiune, în așteptarea revenirii la normal, până la crearea unor experiențe culturale inedite, prin valorificarea celor mai inovatoare instrumente digitale.  

19:00 – DEZBATEREA Viitorul consumului cultural

Dinamica relației dintre creatori, producători și public s-a schimbat fundamental și o nouă realitate a consumului cultural începe să prindă contur. La nivel personal și profesional, fie că suntem creatori, manageri, specialiști în domeniul cultural sau public interesat de manifestări artistice, criza sanitară ne-a anulat planurile și ne-a impus un nou fel de a exista în societate. În continuare, procesul de adaptare depinde de fiecare dintre noi, dar, cu siguranță, cultura va rămâne un pilon esențial în construcția și reconstrucția societăților.  

Dezbaterea Viitorul consumului cultural a reprezentat prilejul de lansare a două studii realizate de INCFC în contexte sociale radical diferite: Barometrul de Consum Cultural 2019 și Tendințe ale consumului cultural în pandemie.

Invitații au fost provocați la un dialog deschis despre perspectivele și direcțiile managementului cultural, prin prisma propriilor experiențe.

Detalii

Invitați:

Călin DAN, Director General – Muzeul Național de Artă Contemporană, București

Felicia FILIP, Director General – Opera Comică pentru Copii, București

Gianina CĂRBUNARIU, Director General – Teatrul Tineretului, Piatra Neamț

Adrian MAJURU, Director General – Muzeul Municipiului București

Silviu BORȘ, Director General – Biblioteca Județeană ASTRA, Sibiu

dr. Anda BECUȚ MARINESCU, Director – Serviciul de Cercetare INCFC 

Aura CORBEANU, Director Executiv – Festivalul Național de Teatru (FNT)

Tudor GIURGIU, Președinte – Transilvania International Film Festival (TIFF)

Alexandru BOUREANU, Director General – Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova

Andrei și Andreea GROSU, Fondatori și Manageri Unteatru

Înscriere

Despre eveniment

  • Dată: 3 decembrie 2020
  • Locație: ONLINE

Galerie video

Mai multe videoclipuri

3 decembrie 2020

ONLINE