Barometrul de Consum Cultural 2019. Experiența și practicile culturale de timp liber

2020

Volumul pornește de la conceptul de experiență culturală, care are în mod evident o componentă individuală, de trăire personală a actului artistic, dar și o componentă socială, de împărtășire comună a valorilor, sensurilor, simbolurilor asociate artefactelor culturale.

Descriere

Barometrul de consum cultural 2019. Experiența și practicile culturale de timp liber aduce în atenția cititorilor elementele și caracteristicile culturii ce se manifestă în spațiul public și non-public din perspectiva experienței sociale a publicului sau consumatorilor culturali.

În cadrul acestui volum dihotomia public-non public este exprimată prin formele ei de manifestare specifice, atent analizate de autori în două capitole separate iar o atenție deosebită a fost acordată consumului de massmedia și practicilor de vizitare turistică.

Volumul pornește de la conceptul de experiență culturală, care are în mod evident o componentă individuală, de trăire personală a actului artistic, dar și o componentă socială, de împărtășire comună a valorilor, sensurilor, simbolurilor asociate artefactelor culturale. Experiența culturală este relevantă din perspectiva principalelor funcții pe care le îndeplinește cultura și anume cea de comunicare, de transmitere a cunoașterii (educație), de modelare a personalității (identitară), de socializare, de formare a modelelor de comportament, de stratificare socială (prin distincție), de relaxare (petrecere a timpului liber).

Studiul Barometrul de consum cultural 2019. Experiența și practicile culturale de timp liber se bazează pe un sondaj de opinie realizat de operatorul Institutul Român pentru Evaluare și Strategie în perioada 08.07.2019 – 29.08.2019 pe un eșantion național de 1236 de persoane cu vârste de 18 ani și peste. Marja teoretică de eroare la nivelul eșantionului a fost de +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.


Explorează interactiv rezultatele pe:

Despre

Coordonatori

  • conf. univ. dr. Carmen Croitoru, dr. Anda Becuț Marinescu

Autori

  • Octavian Arsene,Ioana Ceobanu, Veronica Hampu, dr. Ștefania Matei, Mihai Vintilă Mihăilescu, drd. Iulian Oana, prof. univ. dr. Dumitru Sandu

Editura

  • Editura Universitară, București, 2020
  • Editura Universul Academic, București, 2020
  • ISSN 2393-3062
  • ISBN 978-606-9062-49-4
  • ISBN 978-606-28-1145-7

Preview publicație