25 martie 2019
Tur ghidat cu realitate augmentată testat de liceeni în cadrul „Patrimoniu pentru următorul secol”
Miercuri, 21 martie, a avut loc un tur ghidat prin centrul Bucureştiului, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, Asociația ARCEN și street artist-ul Pisica Pătrată. Turul face parte din acțiunile organizate în cadrul proiectului cultural „Patrimoniu pentru următorul secol”.
La acest tur cu accent pe patrimoniul construit au participat 17 elevi de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București. Pe traseu, liceenii au avut prilejul să testeze aplicația Patrimoniu 100 realizată pentru acest proiect, un instrument digital care folosește realitatea augmentată cu scopul de a atrage atenția asupra pericolului pe care vandalismul îl reprezintă pentru clădirile de patrimoniu.
„În modulul de documentare al aplicației Patrimoniu 100, există o hartă în care sunt marcate clădiri de patrimoniu, hartă construită pe baza unei liste a monumentelor cu valoare istorică pe care am compilat-o din mai multe surse. Până în acest moment am reușit să strângem în jur de două – trei mii de monumente aflate pe teritoriul României. Per total sunt, într-adevăr, câteva zeci de mii, deci mai e de lucru. Le recomandăm utilizatorilor aplicaţiei să raporteze starea clădirilor prin intermediul modulului documentare, cu imagini și texte informative, iar noi urmează să preluăm coordonatele GPS din detaliile imaginilor, iar astfel putem dezvolta împreună baza de date.“ – Ciprian Făcăeru, Augmented Space Agency
„Important este să conştientizaţi spaţiul public ca fiind al vostru, al locuitorilor oraşului, să-l priviţi altfel şi să fiţi mai critici cu ceea ce vedeţi, din punct de vedere estetic; să fiţi critici şi cu voi, să nu treceţi cu ochi goi fără să vă pese de ce se petrece în jurul vostru. Spaţiul urban e al vostru, al tuturor şi e important să fie cât mai frumos.” – Alexandru Ciubotariu, street-artist
Turul, ghidat de Edmond Niculușcă și Alberto Groșescu (Asociaţia ARCEN), a început pe strada Arthur Verona, unde se află casa „Ion Mincu”, a traversat Grădina Icoanei, unde se găsește Şcoala Centrală, a vizat și Parcul Ioanid mărginită de strada Dumbrava Roşie, o zonă în care se duce o adevărată luptă pentru a proteja clădirile cu valoare istorică ale Bucureştiului, ridicate la începutul anilor 1900. Alexandru Ciubotariu, ambasadorul proiectului „Patrimoniu pentru următorul secol”, le-a explicat liceenilor diferența dintre street art și vandalism.
Această acţiune a fost realizată în parteneriat cu: DC Communication, Augmented Space Agency (agenţia care a creat aplicația digitală Patrimoniu 100), Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate (ARCEN) şi Alexandru Ciubotariu, „Pisica Pătrată” – street-artist implicat în proiecte culturale, patrimoniu și valorizarea acestuia.
Iniţiat de INCFC, proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” a coagulat, pe parcursul derulării sale, mai multe entităţi preocupate de protejarea şi păstrarea memoriei patrimoniului construit din Bucureşti şi de educarea tinerilor cu privire la valoarea arhitecturală a capitalei.
Pe lângă instrumentele digitale de educație alternativă şi iniţiativele de conştientizare publică, proiectul a generat și o serie de mini-documentare, semnate de regizorul Ileana Szasz, care tratează modul în care comunitățile locale au influențat pozitiv sau negativ starea unor monumente istorice de pe întreg cuprinsul României. Materialele video pot fi vizionate pe site-ul oficial al proiectului: www.patrimoniu100.ro
Proiectul „Patrimoniu pentru următorul secol” este finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul programului de proiecte, manifestări și acțiuni dedicate Centenarului Marii Uniri (1918-2018) și al Primului Război Mondial, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene și al instituțiilor de învățământ implicate în proiect.
Ultimele articole
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Secretar PR, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Referent de specialitate, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Analist, debutant, bază (S)
- Noutati
Cele mai inspirate idei de proiecte culturale se lansează la Școala de Vară Culturadata
- Noutati
75 de ani de Consiliul Europei la București