2 octombrie 2018

Torța Patrimoniului, la Ateneul Român, în Anul Centenarului Marii Uniri | Comunicat de presă

  • Noutati

Torța Patrimoniului Religios, proiect organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, a fost găzduit vineri, 28 septembrie, la Ateneul Român, în prezența Ministrului Culturii și Identității Naționale, George Ivașcu.

„Astăzi, fiecare dintre cei de aici are în mână o scrisoare pentru viitor. Astăzi, cultura noastră veche nu se mai sprijină doar pe credința religioasă, ci și pe cea din viitorul nostru comun european. Înainte de a fi o realizare politică sau economică, Uniunea viitoare este în primul rând un șantier cultural și o încercare de credință pentru sufletul fiecăruia. Văd un semn de bun augur în faptul că pornim împreună pe acest drum de la București, în anul aniversar al Marii Uniri a tuturor românilor.” a declarat George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Ceremonia Torței, inspirată de torţa olimpică de la Atena, este o inițiativă desfășurată în întreaga Europă, care îşi propune să contribuie la cunoaşterea, înţelegerea şi conservarea patrimoniului european religios, care în România își găsește una dintre cele mai înălțătoare expresii. De-a lungul timpului, la acest eveniment au fost invitați să participe miniștri ai culturii din statele membre ale Uniunii Europene, alături de distinşi membri ai comunităţii internaţionale (artişti, oameni de ştiinţă, politicieni, cercetători).

Ceremonia a inclus și un moment artistic susținut de ansamblul Violoncellissimo, creat și condus de profesorul și violoncelistul Marin Cazacu, iar invitații au fost împărtășit amintiri personale în legătură cu patrimoniul religios, îmbogățind astfel impresionanta colecție de scrisori care va fi prezentată Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, domnul Tibor Navracsics, în cadrul conferinței FRH care va avea loc la Paris, în luna octombrie a.c.

Evenimentul a avut loc în cadrul Congresului ENCATC 2018, cel mai important congres de management și politici culturale, desfășurat în premieră la București și co-organizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Partener al Torței Patrimoniului Religios a fost Institutul Național al Patrimoniului.

Congresul ENCATC și Ceremonia Torței fac parte din lista de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri. Ediția de anul acesta a Congresului s-a desfășurat, în plus, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Werner Iohannis, fiind inclusă astfel în lista de evenimente de referință care au loc în acest an aniversar.

Ceremonia Torței s-a desfășurat în prezența unor personalități ale vieții culturale și religioase, dintre care amintim:

Domnul George IVAȘCU, Ministrul Culturii și Identității Naționale
Doamna Lilian GROOTSWAGERS, Membru al Consiliului FRH – Future for Religious Heritage
Doamna Francesca IMPERIALE, Președinte al rețelei ENCATC
Doamna Giannalia COGLIANDRO BEYENS, Secretar general ENCATC
Părintele Florin ȘERBĂNESCU, Consilier al Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române
Domnul Iusuf MUURAT, Muftiul Cultului Musulman în România
Domnul Aurel VAINER, Președintele Federației Comunităților Evreiești din România
Domnul Nigel BELINGHAM, Directorul British Council
Domnul Virgil NIȚULESCU, Directorul Rețelei Naționale a Muzeelor din România
Pastorul Andrei PINTE, Biserica Evanghelică din Sibiu
Excelența Sa Episcopul-Vicar GYERÖ David, Biserica Unitariană Maghiară

Gazdele evenimentului au fost:
Doamna Carmen CROITORU, Director general al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală
Domnul Ștefan BÂLICI, Directorul general al Institutului Național al Patrimoniului


Partener

Partener


Galerie video

Mai multe videoclipuri