20 iulie 2023

Școala de Vară Culturadata. Rampa de lansare pentru cei mai creativi tineri și cele mai fresh idei de proiecte culturale

5 zile de studiu interactiv, alături de formatori și invitați speciali din domeniul managementului & marketingului cultural

  • Noutati

Între 3-7 iulie 2023, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) a organizat cea de-a treia ediție a Școlii de Vară Culturadata, la creart – Grădina cu Filme, partener principal al evenimentului.

Asemenea edițiilor precedente, Școala de Vară Culturadata de anul acesta i-a primit cu brațele deschise și un program de studiu interactiv pe cei 23 de tineri participanți, din România și Republica Moldova, care au dat dovadă de multă creativitate, abilități de comunicare remarcabile și o energie molipsitoare.

Experiența Școlii de Vară a fost una unică, distractivă, am avut ocazia să cunosc foarte multă lume nouă din diferite domenii de activitate. (Aris Bogdan Bănuțoiu – Colegiul Național „Ion Creangă”, București)

A fost totul foarte relaxat, s-a vorbit de la același nivel. Mi-a plăcut gradul de implicare al organizatorilor și al formatorilor. (Mihai Cristian Comana – Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Facultatea de Litere și Arte)

Cred că este o rampă de pornire, să-i spun așa, de unde pot acumula niște informații care să mă ajute mai departe să pun bazele unui proiect cultural. (Diana Andreea Coropca – Universitatea din București, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii – CESI)

Cele mai importante lecții – de la identificarea unei idei, până la implementarea unui proiect cultural – au fost atent prezentate de formatorii: conf. univ. dr. Carmen Croitoru – Director General INCFC, prof. asoc. dr. Raluca Rădoi – Director Formare-Dezvoltare INCFC și C.D.A. drd. Cristian Avram – Director Marketing, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, pe tot parcursul Școlii de Vară Culturadata. De asemenea, formatorii i-au îndrumat pe participanți, pas cu pas, pe traseul propunerilor de proiecte culturale, prin intermediul unui mix inedit de studiu teoretic și exerciții practice.

Cred că cea mai captivantă informație pe care am reținut-o, chiar din prima zi, a fost aceea că fiecare proiect trebuie să fie unic, să vină cu o idee nouă față de ce s-a întâmplat în trecut. (Costel Cocîiu – Universitatea din București, Facultatea de Litere)

Împărtășirea experienței celor mai bune practici, în materie de proiecte culturale, a fost asigurată de reprezentanții managementului de top din domeniul culturii, invitați la curs. Participanții Școlii de Vară Culturadata au avut ocazia să viziteze Art Safari și să se lase inspirați de experiența Ioanei Ciocan (CEO, Art Safari și Comisarul României pentru Bienala de Artă de la Veneția), să învețe cum pot încuraja investițiile, pe termen lung, în cultură, de la Cosmina Frâncu (Director de comunicare, BRD Groupe Société Générale), să înțeleagă cum se construiește un brand cultural de succes de la Daniel Voinea (Brand Manager, Cărturești) și să facă cunoștință cu Roxana Lăpădat (Director artistic, Teatrelli) și proiectul inovator din domeniul artelor spectacolului „THE WALKS”, un spectacol-aplicație realizat de Rimini Protokoll, în co-producție cu creart / Teatrelli și în parteneriat cu Goethe-Institut București.

Pentru mine a rămas în suflet întâlnirea cu Ioana Ciocan, care ne-a zis că nu există „Nu”, iar în momentul în care vrei ceva, trebuie să fii foarte încăpățânat să obții acel lucru. (Daniela Covali – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, Facultatea de Teatru)

Mi-a plăcut foarte mult că am avut ocazia să ne întâlnim mai mulți oameni din diferite domenii, zona artelor vizuale, zona teatrului… Se întâmplă exact ce trebuie să se întâmple la o școală de vară. (Andreea Alexandra Dinu – Universitatea din București, Facultatea de Istorie)

Școala de Vară Culturadata este menită să îi aducă pe managerii, antreprenorii și comunicatorii culturali „de mâine” mai aproape de chemarea lor, iar până la ediția de anul viitor, INCFC va continua să creeze premisele unui domeniu al culturii ghidat de cunoaștere și colaborare, prin toate activitățile de cercetare și formare specializată pe care le desfășoară.

Mai multe detalii despre Școala de Vară Culturadata, aici.

Cele mai fresh idei de proiecte culturale s-au lansat la Școala de Vară Culturadata 2023, cu sprijinul partenerilor: