22 iunie 2019

Perspectivele Statisticilor Culturale | Les Perspectives des Statistiques Culturelles

Program de cooperare între Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și Departamentul de Studii, de Prospectare și de Statistică (DEPS), Ministerul Culturii, Franța

  • Proiecte

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și Departamentul de Studii, de Prospectare și de Statistică (DEPS), Ministerul Culturii, Franța, au agreat la începutul acestui an un program comun de cooperare – Perspectivele statisticilor culturale.

Parteneriatul între cele două instituții implică schimbul de experiență cu tematică metodologică privind elaborarea principalilor indicatori pentru statisticile culturale și colaborarea în programe și specializări conform standardelor profesionale europene pentru meseriile din domeniul culturii.

Urmând a se desfășura pe o perioadă de doi ani, programul are ca obiective schimbul de modele de bună practică în cercetarea culturală, din perspectivă sectorială și juridică, și în  realizarea studiilor de consum cultural; revizuirea definițiilor principalilor indicatori pentru statisticile culturale, a politicilor, strategiilor și a cadrului normativ pentru managementul cultural; realizarea de studii privind standardele ocupaționale ale specializărilor culturale și îmbunătățirea programelor de formare continuă pentru meseriile din domeniul culturii.

În prima jumătate a anului 2019, Sezonul România – Franța 2019 oferă programului oportunitatea de a consolida colaborarea dintre cele două instituții. Sub umbrela Sezonului,  în perioada 10-12 aprilie 2019 a avut loc la Paris prima întâlnire bilaterală între INCFC și DEPS, urmând ca a doua reuniune să fie organizată la București, pe 1 și 2 iulie 2019.

Pe agenda programului  se află și lansarea a două studii în limba română și franceză. Ediția 2018 a studiului Vitalitatea culturală a orașelor din România realizat de INCFC, tipărită în limba română și în limba franceză, va fi prezentată publicului pe 1 iulie 2019 la Biblioteca Națională a României, evenimentul de lansare fiind înscris în calendarul oficial de activități ale Sezonului România – Franța 2019.

Societățile prezentului sunt într-o continuă dinamică pe toate palierele – economic, social, politic, moral și, nu în ultimul rând, cultural. Din acest motiv, este important să vedem cum putem caracteriza orașele României din perspectiva vitalității culturale, într-un context în care economia creativă are o pondere din ce în ce mai mare pentru modul în care mediul urban se dezvoltă.

Studiul, deși a fost realizat pe parcursul anului 2018 și publicat în 2019, se raportează la nivelul anului 2016, an pentru care au fost disponibile majoritatea datelor, obținute de la Institutul Național de Statistică, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Borg Design și o parte prin colectare internă. Indicatorii utilizați fac referire la infrastructura culturală, cheltuielile bugetare pentru cultură, resursele umane specializate din cadrul organizațiilor culturale, participarea populației la evenimente culturale, industriile creative existente și așezămintele culturale.

De asemenea, INCFC a tradus în limba română studiul Intermédiaires du travail artistique. À la frontière de l’art et du commerce realizat de DEPS, a cărui lansare va fi anunțată în toamna acestui an.

Mai multe informații despre Departamentul de Studii, de Prospectare și de Statistică pot fi accesate pe portalul oficial al DEPS și despre Sezonul România – Franța 2019 pe siteul programului.

Generat de relațiile istorice și diplomatice dintre cele două țări, Sezonul România – Franța 2019 are vocația de a reînnoi imaginea pe care cele două popoare le au unul față de celălalt, de a consolida legăturile economice, științifice și culturale, care reprezintă o punte de legătură între România și Franța, prin proiecte decise în comun de echipele română și franceză.

Mai multe informații vor fi disponibile în secțiunea de noutăți a website-ului INCFC, precum și pe rețelele de socializare și newsletter.

 


Galerie video

Mai multe videoclipuri