Perspectivele Statisticilor Culturale, proiect realizat între INCFC și DEPS, în cadrul Sezonului România-Franța

1-2 iulie 2019

Parteneriatul între cele două instituții implică schimbul de experiență cu tematică metodologică privind elaborarea principalilor indicatori pentru statisticile culturale și colaborarea în programe și specializări conform standardelor profesionale europene pentru meseriile din domeniul culturii.

  • Evenimente

1-2 iulie 2019

Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr 22.

Descriere

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală și Departamentul de Studii, de Prospectare și de Statistică (DEPS), Ministerul Culturii, Franța, au agreat la începutul acestui an un program comun de cooperare – Perspectivele statisticilor culturale. Parteneriatul între cele două instituții implică schimbul de experiență cu tematică metodologică privind elaborarea principalilor indicatori pentru statisticile culturale și colaborarea în programe și specializări conform standardelor profesionale europene pentru meseriile din domeniul culturii.

Noul studiu „Vitalitatea culturală a orașelor din România”, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, a fost lansat în prima zi a lunii iulie 2019. Evenimentul organizat în cadrul Sezonului România – Franța 2019 i-a avut ca invitați pe Andrei ȚĂRNEA, Comisarul General al Sezonului România – Franța 2019, Secretarul de Stat Alexandru PUGNA din Ministerul Culturii și Identității Naționale, prof. univ. dr. Manuèle DEBRINAY RIZOS, expert în politici culturale și profesor consultant din partea DEPS (Departamentul de studii, prospectare și statistici, Ministerul Culturii din Franța) și prof. univ. dr. Delia MUCICĂ, expert în politici culturale.

Generat de relațiile istorice și diplomatice dintre cele două țări, Sezonul România – Franța 2019 are vocația de a reînnoi imaginea pe care cele două popoare le au unul față de celălalt, de a consolida legăturile economice, științifice și culturale, care reprezintă o punte de legătură între România și Franța, prin proiecte decise în comun de echipele română și franceză.

Prof univ. dr. Delia MUCICĂ a subliniat importanța unor studii predictive și a analizelor ex-ante care pot îndruma autoritățile centrale și locale în elaborarea politicilor culturale proprii și a strategiilor de dezvoltare durabilă în cultură. 

Doamna prof. univ. dr. Manuèle DEBRINAY RIZOS a vorbit despre importanța acestei colaborări între INCFC și DEPS ca fiind una dintre cele mai interesante colaborări din perspectiva metodologiilor utilizate în astfel de studii, dar și ca schimb de bune practici în materie de cercetare statistică și culturală.  

La finele evenimentului, jurnaliștii prezenți la fața locului au avut ocazia să ia interviuri și declarații unor personalități active din sfera culturală românească. Găsiți mai jos declarația domnului prof. univ. dr. Dumitru BORȚUN, Doctor în Filosofie şi Conferenţiar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA:   

„În urma discuțiilor care au avut loc aici și a prezentărilor făcute s-a formulat o viziune de ansamblu, aș spune chiar holistică. Studiile INCFC dau de obicei holograme ale sistemului cultural din România, pe toate axele de acțiune. Discuția de azi a ajuns până la cele mai mici entități culturale ale unei națiuni, care pot fi bibliotecile unui sat. Acolo are loc primul contact al celor care se familiarizează în comunitățile respective cu actul de cultură. Așa cum bine spunea doamna Croitoru, dacă tinerii, până la 15 ani nu au avut acces la cultură, pe urmă e mai dificil să-și formeze obiceiuri de consum cultural. Iată de ce acest document mi se pare de o importanță majoră, iar evenimentul de astăzi a fost unul pentru care rămân profund recunoscător.” 

A doua zi a avut loc întâlnirea grupului de lucru din cadrul programului de cooperare INCFC-DEPS. Dna. Anda BECUȚ MARINESCU, Șef serviciu Cercetare, a prezentat principalele categorii de indicatori ai vitalității culturale. De asemenea, în cadrul grupului de lucru au fost prezentate și rezultatele cercetării care a dus la publicarea studiului.

Detalii

Invitați:

Andrei ȚĂRNEA, Comisarul General al Sezonului România – Franța 2019

Alexandru PUGNA, Secretarul de Stat din Ministerul Culturii și Identității Naționale

prof. univ. dr. Manuèle DEBRINAY RIZOS, expert în politici culturale și profesor consultant din partea DEPS

prof. univ. dr. Delia MUCICĂ, expert în politici culturale

prof. univ. dr. Dumitru BORȚUN

„Din punctul nostru de vedere, acest studiu este un instrument pentru decidenții locali și centrali și pentru comunități. Unul dintre aspectele interesante ale acestui studiu este faptul că oferă posibilitatea de fi citit în succesiune, de a urmări trend-ul vitalității culturale a orașelor față de anii trecuți. Odată construită o metodologie și descoperiți niște indicatori, cercetarea se reia periodic, pentru că aceasta are sens doar prin comparație.”

Directorul General INCFC, conf. univ. dr. Carmen CROITORU

„Vitalitatea unei culturi și forța ei se bazează și pe tradiții și elemente identitare, pe existența unei istori. Când vorbim de o lume globalizată sau de un spațiu european în care culturile sunt și în competiție, cu atât mai mult trebuie să știm unde ne plasăm în raport cu vitalitatea culturală a altor spații europene. Analizele și comparațiile ne ajută să găsim moduri în care putem face constant un pic mai mult (…).”

Comisarul General al Sezonului România-Franța, dl. Andrei ȚĂRNEA

Dată și locație

Despre eveniment

  • Dată: 1-2 iulie 2019
  • Locație: Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr 22.


Galerie video

Mai multe videoclipuri

Galerie foto

1-2 iulie 2019

Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr 22.