9 octombrie 2018

„Patrimoniu pentru următorul secol”, proiect dedicat protejării imobilelor de patrimoniu

  • Noutati
  • #INCFC #culturadta #centenar #patrimoniu #ManualDigital #ProiectCultural #StudiuSociologic #educatie #PatrimoniuCultural #PatrimoniuImobil #StreetArt #Graffiti #vandalism #MonumentIstoric #Romania100

La un secol de la Marea Unire, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală implementează proiectul ”Patrimoniu pentru următorul secol”, finanțat de Guvernul României, prin Ministerul Culturii și Identității Naționale, în cadrul programului de finanțare a proiectelor, acțiunilor și evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri.

Proiectul își propune să schimbe logica în care acționează instituțiile din domeniul protecției patrimoniului cultural național imobil dintr-una reactivă, într-una preventivă, prin educarea publicului larg cu privire la necesitatea protejării acestui patrimoniu și avantajele de care putem beneficia. Principalul public țintă al proiectului sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani.

De altfel, pentru a ne asigura că mesajul nostru ajunge la ei și este bine receptat, vom realiza primul studiu sociologic la nivel național care măsoară atitudinea tinerilor față de patrimoniul cultural național de până acum. Un alt lucru care ne interesează este să aflăm când anume, și de ce, graffiti-ul se transformă din street-art în vandalism. Folosindu-ne de rezultatele acestui studiu, vom gândi și realiza un manual digital de educație pentru patrimoniu, pe care îl vom prezenta în liceele din șapte municipii din România. Manualul digital va fi totodată disponibil pentru descărcare on-line, pe pagina de internet dedicată proiectului. Dacă feed-back-ul pe care îl vom primi va fi unul pozitiv, ne propunem să extindem acest proiect și, de ce nu, să îl transformăm în ceva permanent.

În paralel cu activitatea în centrul căreia se află tinerii, vom desfășura preponderent on-line o campanie de conștientizare a necesității protejării monumentelor istorice, în cadrul căreia vom realiza o mini serie documentară dedicată imobilelor care au legătură cu Marea Unire, fie că vorbim despre imobile în care au fost înfăptuite acte referitoare la Marea Unire sau de case memoriale ale făuritorilor ei.

Auzim adesea vorbindu-se despre importanța patrimoniului cultural național, despre monumente istorice, însă câți dintre noi realizăm cu adevărat câte beneficii ne poate aduce protejarea acestui patrimoniu, atât economice, dar mai ales de ordin spiritual.  Urmează să pășim într-un nou secol de existență a României moderne. Acum este șansa noastră să construim societatea pe care ne-o dorim pentru următorii 100 de ani!