29 martie 2019
Participarea Directorului General al INCFC la conferința „Young Creative Generations” de la Bruxelles
Președinția românească a Consiliului Uniunii Europene a organizat marți, 26 martie, la Bruxelles, conferința Young Creative Generations – „Tânăra generație creativă”.
Reprezentanța Permanentă a României la Consiliul U.E. a anunțat participarea doamnei Conf.univ.dr. Carmen Croitoru, Director General al Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, în calitate de keynote speaker la conferința „Young Creative Generations” care a avut loc marți, în capitala Uniunii Europene.
Tema anunțată a conferinței vizează posibilitățile de dezvoltare a creativității, a potențialului inovator și a gândirii critice la tineri; dezvoltarea contextului și asigurarea resurselor necesare echipării generațiilor noi cu abilități și competențe creative, pentru o mai bună incluziune socială şi inserţie profesională.
Tinerii de azi, generic numiți „generația digitală” a Europei sunt creatori și consumatori de cultură care, atunci când li se oferă oportunitatea, excelează în exploatarea potențialului tehnologiilor digitale și noile media. Este nevoie, așadar, să se țină seama de nevoile specifice acestei generații și ale tinerilor profesioniști din sfera creativă și culturală, în elaborarea politicilor actuale și viitoare, a programelor și acțiunilor ce vizează, în mod particular inițiativele din sfera culturală și mediatică, pentru a stimula potențialul creativ al tinerilor.
În deschiderea conferinţei, Carmen Croitoru a subliniat că unele mituri legate de tânăra generaţie şi de capacitatea lor creativă sunt contrazise de datele statistice de până acum şi că o mare parte din preconcepţiile noastre despre tinerii consumatori şi creatori de cultură ar trebui mai atent studiate şi măsurate, iar acest lucru se poate face numai cu instrumente de cercetare specializată.
Ținta acestei conferințe a fost aceea de afla răspunsuri la următoarele întrebări:
- Cum putem asigura accesul la cultură și participarea la viața culturală – o provocare important încă, în ciuda oportunităților ivite prin trecerea la era digitală?
- Cum putem asigura o mai bună coordonare a politicilor naționale și consolidarea sinergiei între cultură și educație, educație antreprenorială și tineri antreprenori?
- Suntem de acord că măsurile de sporire a oportunităților de intrare de pe băncile școlii pe piața muncii ar trebui să fie părți ale unui continuum?
- Care ar fi abilitățile cele mai relevante de care ar avea nevoie tânăra generație pentru a face față provocărilor actuale?
- Cum putem promova mai bine abilitățile digitale și competența mediatică?
Conferința organizată de Președinția românească a Consiliului Uniunii Europene nu a avut un caracter public, aceasta fiind destinată în principal experților reprezentanți ai statelor membre UE.
Ultimele articole
- Noutati
Se lansează Barometrul de Consum Cultural 2023. Studiul subliniază nevoia de strategii pentru promovarea accesului la cultură
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Secretar PR, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Referent de specialitate, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Analist, debutant, bază (S)
- Noutati
Cele mai inspirate idei de proiecte culturale se lansează la Școala de Vară Culturadata