24 aprilie 2018
Lansarea proiectului UNESCO CDIS – Indicatori culturali pentru dezvoltare
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) împreună cu Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) au lansat luni, 23 aprilie 2018, proiectul Indicatori Culturali pentru Dezvoltare (CDIS – Culture for Development Indicators).
Proiectul a fost lansat în prezența doamnei Alma Mrgan-Slipičević, CDIS Specialist, Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură în Europa, Oficiul Veneția/Sarajevo, a domnului Sorin Cristian Giuvelea, Secretar General Adjunct, Ministerul Culturii și Identității Naționale și a reprezentanților Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Cumunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Mediului, Ministerului Apărării Naţionale, Institutul Național al Patriomoniului, Consiliului Naţional al Audiovizualului și Agenţiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Inspectoratului General al Poliției Române.
În cadrul întâlnirii, doamna Conf.univ.dr. Carmen Croitoru, Manager, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, a prezentat sistemul politicilor publice în domeniul culturii în România, doamna Cristina Cotenescu, Manager Public, a prezentat etapele implementării proiectului, iar doamna Anda Becuț Marinescu, Șef Serviciu Cercetare, a prezentat activitatea de cercetare a INCFC și corelarea cu proiectul CDIS. Proiectul va completa imaginea și rolul culturii conturate deja de Barometrul de Consum Cultural și de o serie de studii și cercetări elaborate de INCFC. Este notabilă aici şi contribuția Institutului Naţional de Statistică, singurul furnizor de date statistice oficiale la nivel internațional. În egală măsură, setul de indicatori va constitui un instrument prețios în fundamentarea politicilor publice sau a diverselor documente strategice la nivelul MCIN.
Proiectul CDIS al UNESCO reprezintă un set inovator de instrumente care permite construcția și analiza unui număr de 22 de indicatori relevanţi pentru contribuția multidimensională a culturii în procesele de dezvoltare. CDIS va permite măsurarea, pentru prima dată în România, a contribuției culturii la procesele de dezvoltare durabilă, din perspectiva a 7 sectoare de activitate/dimensiuni de dezvoltare durabilă: economie, educație, guvernanță, participare socială, egalitate de gen, comunicare și patrimoniu. Proiectul este inițiat în baza Articolului 13 (Integrarea Culturii în Dezvoltarea Durabilă) al Convenţiei asupra protecţiei şi promovării diversităţii expresiilor culturale, adoptată la Paris la 20 octombrie 2005, la care România a aderat prin Legea nr. 248/ 2006
Ultimele articole
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Secretar PR, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Referent de specialitate, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Analist, debutant, bază (S)
- Noutati
Cele mai inspirate idei de proiecte culturale se lansează la Școala de Vară Culturadata
- Noutati
75 de ani de Consiliul Europei la București