16 martie 2018

Lansarea Nr. 1 / 2017 al Revistei Muzeelor

  • Noutati

Revista Muzeelor, editată de INCFC, în limba română  și engleză, este o platformă de dezbateri pentru muzeologie, adaptată noilor tendințe în domeniu.

Ultimul număr apărut este dedicat unei probleme de actualitate: Anul European al Patrimoniului Cultural; Centenarul Marii Uniri; coduri etice profesionale și etica muzeală, în România și în lume.

Codul Deontologic al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM) este în atenția specialiștilor din întreaga lume de mulți ani. Din păcate, României îi lipsește, încă, o versiune omologată de Comitetul Național Român ICOM a Codului deontologic. Cu toate acestea, documentul este destul de cunoscut în muzeele românești.

Ca oricare cod, și acesta întrunește un set de norme care urmează să fie respectate, de comun acord și de bunăvoie, de către toți membrii comunității muzeale. Ideea respectării unui cod moral este specifică profesiilor liberale. Tot mai multe muzee impun coduri de etică proprii salariaților lor și au apărut și coduri specializate (pentru restauratori, pentru naturaliști, pentru etnologi etc.).

revista muzeelor coperta