21 februarie 2019

INCFC a prezentat la Bruxelles indicatorii culturali și potențialul acestora de a îmbunătăți politicile în domeniu, dezvoltarea economică, coeziunea socială și implicarea civică a unei comunități

  • Noutati

Marți, 19 februarie, avut loc seminarul cu tema „Cum măsurăm CULTURA?”, organizat de eurodeputatul Mircea Diaconu, eveniment desfășurat la sediul din Bruxelles al Parlamentului European.

La seminar au participat reprezentanți ai Biroului Regional UNESCO din Veneția, ai Eurostat Bruxelles, ai Comisiei Europene și ai grupurilor politice din forul legislativ european. Invitată: Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, managerul Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală din România (INCFC).

Printre participanți s-au numărat: Barbara Gessler, Head Unit Europa Creativa de la Comisia Europeană, Ștefan Bâlici, directorul Institutului Național al Patrimoniului, consilieri politici de la Parlamentul European, reprezentanți ai Biroului Regional UNESCO din Veneția, ai Eurostat Bruxelles, ai Comisiei Europene, atașații culturali ai câtorva Reprezentanțe permanente și reprezentanții unor ONG-uri culturale (Europa Nostra, Culture Action Europe etc.).

Seminarul s-a axat pe indicatorii culturali și potențialul acestora de a îmbunătăți politicile în domeniu, dezvoltarea economică, coeziunea socială și implicarea civică a unei comunități.

Anul trecut, INCFC împreună cu Ministerul Culturii și Identității Naționale au demarat proiectul UNESCO CDIS – Indicatori Culturali pentru Dezvoltare. Proiectul va asigura măsurarea, pentru prima dată în România, a contribuției culturii la procesele de dezvoltare durabilă, din perspectiva a șapte sectoare de activitate, respectiv dimensiuni de dezvoltare durabilă: economie, educație, guvernantă, participare socială, egalitate de gen, comunicare publică și patrimoniu. România este al doilea stat membru al Uniunii Europene, după Croația, în care se desfășoară acest amplu proiect de cercetare elaborat de UNESCO.

,,M-a impresionat meticulozitatea, rigoarea muncii lor, iar prezentarea desfășurată a domeniului cultural patrimonial în România a impresionat pe toată lumea, pe invitații străini, fiind foarte clar pentru toți că România poate deveni o adevărată putere culturală. Dacă majoritatea conferințelor și atelierelor de lucru pe care le-am organizat la Bruxelles au avut drept scop importarea în România a bunelor practici din domeniul cultural european, de data aceasta am avut bucuria de a găzdui un seminar în care România furnizează bune practici. În România ducem lipsă de strategii pentru dezvoltare bazate pe studii, pe statistici relevante fiecărui domeniu. Nu poți nici să repari, nici să dezvolți ceva ce nu cunoști și nu înțelegi. Mă bucur să văd că, cel puțin în domeniul cultural, avem la dispoziție, prin intermediul acestui institut, instrumentele necesare pentru a elabora politici culturale de succes”, a declarat europarlamentarul Mircea Diaconu.