15 septembrie 2015
INCFC a derulat în vara acestui an două studii de consum cultural
Echipa de Cercetare a Institutului a derulat în această vară două studii importante: Studiul de Consum Cultural la nivelul orașului București, realizat la solicitarea ArCuB și Consum şi practici culturale în rândul populației Municipiului și Zonei Metropolitane Brașov a fost realizat la solicitarea Primăriei Municipiului Braşov și Agenţiei Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Braşov.

Echipa de Cercetare a Institutului a derulat în această vară două studii importante:
Studiul de Consum Cultural la nivelul orașului București, realizat la solicitarea ArCuB, a fost prima inițiativă de acest fel care și-a propus să evalueze practicile de consum și profilul consumatorilor de cultură din capitală. Cercetarea se înscrie în rândul studiilor privind cultura urbană, derulate la nivel internațional care vizează identificarea potențialului creativ și cultural al orașelor. Studiul de consum cultural la nivelul orașului București este un sondaj de opinie realizat în perioada iulie-august 2015, pe un eșantion de 1068 de persoane cu vârsta peste 14 ani, cu o eroare de maximă de +/- 3%. la un nivel de încredere de 95%. Studiul abordează teme de actualitate cum ar fi consumul cultural domestic și în spațiul public, cultura digitală, așteptările și motivațiile populației de consum sau non-consum, percepțiile locuitorilor cu privire la patrimoniul cultural material și imaterial din București, calitatea vieții și valorile culturale urbane.
Consum şi practici culturale în rândul populației Municipiului și Zonei Metropolitane Brașov a fost realizat la solicitarea Primăriei Municipiului Braşov și Agenţiei Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Braşov. Această cercetare a fost realizată în contextul depunerii candidaturii orașului pentru obținerea titlului de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Eşantionul dedicat municipiului Braşov a avut un volum total de 800 de persoane, fiind vorba de un eşantion probabilist, bi-stadial, nestratificat şi în acord cu premisele unui studiu cu nivel de încredere 95% și ± 3,46% eroare acceptată de eșantionare. Eşantionul dedicat zonei metropolitane Braşov a avut un volum total de 315 de persoane, fiind vorba de un eşantion probabilist, monostadial, stratificat în funcție de localitățile constituente ale Zonei Metropolitane Brașov. Principalele obiective de cercetare au fost: identificarea nivelului de consum cultural desfăşurat în spaţiul domestic și public, identificarea preferinţelor de consum sub aspectul formei şi conţinutului produselor culturale, măsurarea gradului de înzestrare a gospodăriilor cu elemente de infrastructură culturală și descrierea interacţiunii populaţiei cu instituţiile locale de cultură, precum şi cu entităţile private ce desfăşoară activităţi ce se intersectează cu/sau circumscriu domeniul cultural.
Vom reveni cu informații despre lansarea oficială a celor două studii care vor face obiectul unor publicații din colecția Caietele Culturadata!
Ultimele articole

- Noutati
Apel pentru peer-revieweri

- Noutati
Call for papers: Revista Muzeelor nr. 1/2025

- Noutati
„Rolul instituțiilor publice de cultură în combaterea urii și intoleranței” – un dialog esențial despre incluziune și respect într-o societate democratică

- Noutati
Conferința Națională a Managerilor Culturali – Ediția a 11-a

- Noutati
Se lansează Barometrul de Consum Cultural 2023. Studiul subliniază nevoia de strategii pentru promovarea accesului la cultură