5 aprilie 2022

Consiliul Europei: Conferința Miniștrilor Culturii, Strasbourg

Conferința „Crearea viitorului nostru: creativitatea și moștenirea culturală ca resurse strategice pentru o Europă diversă și democratică”

  • Noutati

Consiliul Europei și președinția italiană au organizat vineri, 1 aprilie 2022, la Strasbourg, Conferința Miniștrilor Culturii. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, alături de Directorul General al INCFC, Conf. univ. dr. Carmen Croitoru, în același timp, membru în Biroul Comitetului Director pentru Cultură, Patrimoniu și Peisaj al Consiliului Europei, au reprezentat România la această Conferință.

Întâlnirea miniștrilor culturii a fost menită să consolideze principiile și valorile împărtășite de statele membre ale Consiliului Europei, punând accentul pe cultură, patrimoniu și peisaj ca active strategice și domenii-cheie ale programului său, încurajând contribuția transversală a acestor domenii la politicile de dezvoltare durabilă, în beneficiul tuturor popoarelor de pe planetă.

Temele principale abordate în timpul Conferinței fac referire la:

  • Tehnologiile digitale – inclusiv inteligența artificială – și implicațiile pentru standardele europene privind protecția și promovarea patrimoniului cultural, cum ar fi Convențiile de la Valletta, Faro și Nicosia ale Consiliului Europei;
  • Provocările pe care le întâmpină creativitatea, diversitatea și pluralismul din partea  evoluțiilor AI și a actorilor tehnologici digitali globali, precum și a utilizării algoritmilor predictivi în industria audiovizuală.

Pe lângă acquis-ul juridic al Consiliului Europei, Conferința a fost conectată la cele mai recente dezbateri la nivel politic – cum ar fi Summitul G-20 al miniștrilor culturii care a avut loc la Roma, în iulie 2021, precum și alte activități relevante ale organismelor internaționale și europene.