27 octombrie 2017
Conferința Națională a Managerilor Culturali – ediția a IV-a
Ajunsă la a IV-a ediție, Conferința Națională a Managerilor Culturali, organizată anual de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, s-a desfășurat în perioada 28-29 octombrie la Biblioteca Națională a României, în parteneriat cu UNITER/Festivalul Național de Teatru.
La eveniment au participat: Lucian ROMAȘCANU (Ministrul Culturii și Identității Naționale), Gheorghe POPA (Secretar de Stat MCIN), Nigel BELLINGHAM (Director British Council România), Maria RĂDUCU (Manager interimar Biblioteca Națională a României), Manuele DEBRINAY RIZOS (Vicepreședinte ENCATC), Lluis BONET i AGUSTI (ex Președinte ENCATC), Camille JUTANT (Directorul Masterului DPACI – Universitatea Lyon II).
Alături de aceștia au fost prezenți peste 150 de directori de instituții publice de cultură – biblioteci, muzee, teatre, centre culturale, instituții muzicale și alte așezăminte culturale, personalități culturale, juriști specializați în legislația culturală și reprezentanți ai sectorului independent. Conferința a reunit astfel 30 de instituții de spectacol sau concerte, 20 de muzee, 14 biblioteci și 29 de așezăminte culturale de toate categoriile.
În discursul de deschidere, Directorul General INCFC Carmen CROITORU a declarat că, în contextul internațional de astăzi, este important ca profesioniștii din domeniul culturii și instituțiile cultură să adere la rețelele internaționale de profil. După ce a fost prezentată una dintre cele mai importante rețele de cercetare și management cultural din Europa (ENCATC), directorul general a anunțat organizarea, în septembrie 2018, a celui de-al 26-lea Congres ENCATC la București. De asemenea, Ministrul Culturii a subliniat importanța managementului cultural în cadrul instituțiilor publice de cultură și a mulțumit pentru prezență invitaților internaționali.
În cadrul primei sesiuni a conferinței au luat cuvântul: Delia MUCICĂ, Ioan ONISEI, Alexandru BOUREANU, Virgil NIȚULESCU și Carmen CROITORU. Subiectele abordate au fost: implementarea managementului cultural în instituțiile publice de profil și problemele generate de interpretarea abuzivă sau neînțelegerea actelor normative corespunzătoare.
Sesiunea a II-a a fost dedicată în exclusivitate invitaților internaționali: Manuele DEBRINAY RIZOS, Lluis BONET i AGUSTI și Camille JUTANT. Cei trei speakeri au abordat subiecte variate, toate făcând referire la cadrul general internațional al managementului cultural și politicilor culturale: rețelele culturale ca platformă de interconectare și dialog în vederea conturării strategiilor culturale; modele de guvernanță în managementul cultural; interdisciplinaritatea și transversalitatea managementului cultural în planul educației.
A doua zi a conferinței a debutat cu lansarea cărții prof. univ. dr. Lluis BONET – Managementul Teatrelor. Modele și strategii pentru organizații și instituții de spectacol, traducere de Carmen Stanciu și Alexandru-Emil Avram, ediție îngrijită de Carmen Croitoru. Acest volum reprezintă un model practic de colaborare cu unul dintre cei mai importanți specialiști ai rețelei ENCATC. În a doua parte a zilei s-au desfășurat grupurile de lucru organizate pe tipuri de instituții și au fost prezentate concluziile ale ediției din acest an.
„Cartea (Managementul teatrelor. Modele și strategii pentru organizații și instituții de spectacol)este rezultatul unor intersecții stimulate de cadrul extraordinar al ENCATC, dovedind că ceea ce ne preocupă și ne interesează în materie de management cultural se întâmplă și dincolo de limitele granițelor naționale ori europene”. De asemenea, autorul a declarat că această carte nu este dedicată exclusiv instituțiilor de spectacol sau concerte, ci și altor tipuri de instituții culturale. Cartea a fost tradusă, editată și publicată de INCFC pentru a veni în sprijinul managerilor instituțiilor publice de cultură și pentru a oferi o nouă perspectivă asupra modelelor de management folosite în Europa și America de Sud.
Printre cele mai importante concluzii ale celei de-a IV-a ediții a Conferinței Naționale a Managerilor Culturali se numără:
- Nevoia urgentă de revizuire a cadrelor de reglementare specifică (legile speciale pentru muzee și colecții, așezăminte culturale, biblioteci și instituții de spectacole sau concerte), armonizarea între aceste legi și OUG 189/2008 privind managementul instituțiilor publice de cultură;
- Clarificarea statutului centrelor culturale (cu modificarea Legii 118/2006);
- Îmbunătățirea nivelului de formare pentru managerii culturali;
- Îmbunătățirea cu prioritate a unor aspecte reglementate de OUG 189/2008 prin introducerea unor articole care să clarifice statutul evaluatorilor, renunțarea la anonimatul obligatoriu al candidaților și evaluatorilor, limitarea mandatelor de management, crearea unor posturi pentru managerii care termină mandatul, introducerea de sancțiuni pentru nerespectarea legii, modificarea normelor de aplicare a ordonanței OMC 2799/2015;
- Reluarea procedurii de acreditare a evaluatorilor de către INCFC (pentru fiecare tip de instituție);
- Introducerea așezămintelor culturale în strategiile și statisticile naționale;
- Clarificarea de statut a sectorului independent cu luarea în considerare a problemelor specifice managementului acestor organizații și conectarea acestor profesioniști la sistemul de raportare statistică (INCFC a propus un studiu pentru determinarea mărimii și nevoilor acestui sector).
Organizator: INCFC
Coorganizator: Biblioteca Națională a României
Parteneri: UNITER & Festivalul Național de Teatru
Partener Media: Observator Cultural
Evenimentul a primit acreditarea ENCATC – (European network on cultural management and policy)
Ultimele articole
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Secretar PR, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Referent de specialitate, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Analist, debutant, bază (S)
- Noutati
Cele mai inspirate idei de proiecte culturale se lansează la Școala de Vară Culturadata
- Noutati
75 de ani de Consiliul Europei la București