3 decembrie 2024
Conferința Națională a Managerilor Culturali – Ediția a 11-a
Rolul parteneriatelor în managementul cultural: de la util la indispensabil

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) organizează Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 11-a, în perioada 12 – 13 decembrie 2024, la Teatrul Național „I. L. Caragiale” din București – Sala Media.
Într-o societate din ce în ce mai vulnerabilă, în care schimbarea a devenit un cuvânt cheie, cultura este un element esențial al cetățeniei, civilizației și dezvoltării. Poziționarea și promovarea rolului culturii în societate nu este doar un deziderat, ci condiția sine qua non pentru ca managementul și managerii culturali să poată să-și demonstreze abilitățile și creativitatea. Managementul, prin definiție, presupune colaborare, iar tema de anul acesta a CNMC, Rolul parteneriatelor în managementul cultural: de la util la indispensabil, va explora conceptul de parteneriat între companiile private și instituțiile și organizațiile culturale, accentuând importanța unei viziuni comune pentru creșterea bunăstării culturale la nivel național.
Conferința va fi moderată de conf. univ. dr. Carmen Croitoru, Director General, INCFC, iar prima sesiune din prima zi a CNMC – Finanțarea privată a culturii: privilegiu sau responsabilitate? – îi are ca vorbitori pe Anca Ungureanu – Director de Identitate și Comunicare, UniCredit Bank, Cosmina Frâncu – Director de Comunicare, BRD Groupe Société Générale, Gilda Lazăr – Director Comunicare și Corporate Affairs, JTI și Constantin Chiriac – Președinte FITS. Invitații vor vorbi despre motivația companiilor private de a investi în cultură și cum privesc această contribuție în context și pe termen lung.
Andrei Borțun – CEO The Institute, Călin Dan – Manager, Muzeul Național de Artă Contemporană, Costinela Drăgan – Director de Sustenabilitate și CSR, Rompetrol, Cristina Uruc – Manager interimar, ARTEXIM & Director Executiv Festivalul „George Enescu”, Emil Pantelimon – Manager, Corul Național de Cameră Madrigal „Marin Constantin”, Erwin Șimșensohn, Manager, Teatrul de Stat Constanța și Ionuț Stanimir – Director de Marketing și Comunicare, BCR vor fi protagoniștii dezbaterii Cultura și mediul privat: ce funcționează și ce nu? – o discuție liberă despre factorii care pot influența succesul sau eșecul unui parteneriat, despre obstacolele pe care le au de înfruntat părțile implicate și, mai ales, despre lecții învățate.
Parteneriatele fac parte din traiectoria strategică a managerilor culturali, urmărind cu precădere creșterea participării culturale și a impactului bunurilor culturale puse în circulație. Identificarea partenerilor potriviți, consolidarea relațiilor cu aceștia și valorificarea reciprocă a expertizei sunt aspectele care contribuie la diversificarea metodelor manageriale și care generează modele de bune practici. Sesiunea – Armonizarea parteneriatelor: noi orizonturi în managementul cultural – propune o întâlnire cu Mihai Lupu – Fondator EduCab și co-fondator Short Film Breaks, Cristian Hordilă – Manager Festival, TIFF și Chris Simion – Fondator Grivița53, managerii culturali recunoscuți pentru succesul parteneriatelor active dezvoltate și întreținute pe termen mediu și lung.
Cea de-a doua zi a CNMC va fi dedicată atelierului de formare profesională Atragere de fonduri private pentru cultură, susținut de formatorii dr. Raluca Rădoi – Director Formare-Dezvoltare INCFC și CDA dr. Cristian Avram – Director General Adjunct, Opera Națională Română Cluj Napoca, iar Ciprian Ștefan – Director General, Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu va împărtăși exemple de bună practică. Atelierul își propune să ofere o introducere în modalitățile prin care organizațiile și instituțiile culturale își pot cunoaște și analiza mediul extern, poziționându-se într-un context mai larg, precum și despre cum pot identifica cei mai potriviți parteneri pentru îndeplinirea misiunii organizaționale.
Aflați ultimele noutăți de pe paginile de Facebook și Instagram.
__________________________________________________________________
Din 2014, Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) reprezintă cea mai importantă platformă națională de consultare, dialog și schimburi de bune practici pentru manageri din instituțiile publice de cultură, specialiști în management și antreprenoriat cultural, reprezentanți ai mediului academic și ai autorităților centrale și locale.
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.
Ultimele articole

- Noutati
Apel pentru peer-revieweri

- Noutati
Call for papers: Revista Muzeelor nr. 1/2025

- Noutati
„Rolul instituțiilor publice de cultură în combaterea urii și intoleranței” – un dialog esențial despre incluziune și respect într-o societate democratică

- Noutati
Se lansează Barometrul de Consum Cultural 2023. Studiul subliniază nevoia de strategii pentru promovarea accesului la cultură

- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Secretar PR, gradul I, gradația bază (S)