23 octombrie 2018

Conferința „Heritart” în deschiderea Festivalului de la Solin, Croația

  • Noutati

În data de 29 iulie a.c. s-a desfășurat la Solin conferința Heritart. Evenimentul a fost organizat de Teatrul Național Split și ”Summer of Art” Solin, din Croația și face parte din proiectul cultural HERITART cofinanțat prin programul „Creative Europe” al Uniunii Europene.

Scopul evenimentului a fost crearea de legături între instituțiile și organizațiile care gestionează situri de patrimoniu, instituții responsabile cu desfășurarea de proiecte de educație pentru artă și cultură, instituții de spectacole, precum și alte instituții naționale și locale. Rețeaua astfel creată se dorește a fi motorul proiectelor comune pentru revitalizarea siturilor de patrimoniu, în contextul în care organizarea de spectacole în situri de patrimoniu vizează readucerea acestora în atenția publicului.

În cadrul conferinței Heritart s-au reunit reprezentanți ai următoarelor instituții și organizații: Ivica Rakušić – Director executiv adjunct la Primăria din Solin, Anera Štopfer – Desk manager al programului „Creative Europe” pentru Ministerul Culturii din Croația, Maja Medić – Vice-consul onorific al Italei în Croația, Mate Omazić – reprezentant al orașului Split, Damir Kliškić – General manager al Muzeului de Arheologie din Split, Gorana Barišić Bačelić – General manager al „Fortress of Culture” de la Šibenik, Goran Golovko – General manager al CNT Split, Irene Provaroni – Project manager pentru proiectul Heritart din partea „I Borghi srl.”, Italia și mulți alții.

Prezentările vorbitorilor participanți la conferință au atins o serie de subiecte specifice pentru desfășurarea de evenimente cultural-artistice în situri de patrimoniu. S-au arătat modele de gestionare cu succes a unor proiecte având în centru situri de patrimoniu (din perspectivă organizațională, logistică și financiară).
Cu această ocazie, toți participanții la eveniment au semnat un protocol de acord pentru viitoarea rețea HERITART, a cărei obiective sunt:

  • Promovarea și diseminarea valorilor UE legate de cultură, protejarea patrimoniului cultural și promovarea siturilor de patrimoniu ca bunuri relevante pentru identitatea europeană.
  • Continuarea proiectului HERITART, contribuția la valorizarea siturilor antice sau arheologice prin arte ale spectacolului, respectarea și valorizarea siturilor în termeni de producție artistică și tehnică.
  • Îmbunătățirea dialogului dintre părțile implicate, în plan local, național și internațional pentru a lucra în consens și într-o abordare sistemică; promovarea, în mod particular a colaborării cu organizații comerciale și turistice conexe.
  • Susținerea schimbului de bune practici, competență și cunoaștere în rândul membrilor și a părților implicate.
  • Stimularea creșterii cpompetențelor profesionale ale sectorului, via organizarea de cursuri de formare , schimb de experiență și alte activități conexe, chiar în colaborre cu instituții de educație și formare.

Conferința a precedat deschiderea festivalului HERITART găzduit în Amfiteatrul Salona din Solin. Evenimentul de deschidere a fost marcat prin punerea în scenă a două spectacole: „Sheltering Sea” – produs de CNT Split, respectiv „Mediterraneo Suite”, o producție Daniele Cipriani production, spectacole la care au participat în total peste 800 de spectatori.


Galerie video

Mai multe videoclipuri