Conferința „Rolul instituțiilor publice de cultură în combaterea urii și intoleranței”

13 februarie 2025, ora 11.00

Eveniment anual de informare privind „Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024 – 2027”

  • Evenimente

13 februarie 2025, ora 11.00

ONLINE, Platforma ZOOM

Descriere

Ministerul Culturii și Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) organizează joi, 13 februarie 2025, ora 11:00, online, pe platforma Zoom, conferința „Rolul instituțiilor publice de cultură în combaterea urii și intoleranței”, eveniment anual de informare privind „Strategia națională pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură 2024 – 2027”. Strategia face parte din documentele programatice care urmăresc să creeze o societate mai rezilientă la intoleranță și să promoveze o cultură a incluziunii și respectului.

 

Demnitatea umană, drepturile și libertățile omului, justiția și statul de drept sunt valori centrale ale unei societăți democratice. Manifestările antisemite, xenofobe, radicalizate și instigatoare la ură sunt fenomene care nu afectează doar grupurile minoritare vizate, ci întreaga societate. Combaterea acestor manifestări necesită un angajament constant și eforturi conjugate din partea administrației publice, a societății civile și a publicului larg. 

 

Tema conferinței va evidenția rolul vital al culturii în educarea publicului și încurajarea acestuia să ia atitudine împotriva tuturor formelor de ură și intoleranță. Programul sesiunii include prelegeri și studii de caz care subliniază importanța înțelegerii contextului istoric și a simbolurilor și figurilor care pot determina comportamente antisemite și xenofobe. De asemenea, invitații vor prezenta exemple de bune practici și instrumente prin care instituțiile publice de cultură pot combate fenomenele de intoleranță și pot promova un spațiu sigur, bazat pe respect față de toți cetățenii, indiferent de originea etnică, religioasă sau culturală.

 

Conferința va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri, iar durata acesteia va fi de 90 de minute.

Pentru a participa la conferință, vă rugăm să vă înscrieți online, până la data de 12.02.2025, ora 14.00, accesând link-ul disponibil AICI.

Evenimentul se adresează tuturor instituțiilor publice de cultură, indiferent de subordonare, administrației publice locale, direcțiilor județene de cultură, precum și mediului academic. 

 

Detalii

Invitați

  • Dragoș Hotea, Secretar de Stat, Guvernul României
  • Mădălin Voicu, Secretar de Stat, Ministerul Culturii
  • Irina Sanda Cajal-Marin, Sub-secretar de stat, Ministerul Culturii
  • conf. univ. dr. Felicia Waldman, Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere, Universitatea din București, short bio
  • Virgil Nițulescu, Director General, Muzeul Național al Țăranului Român, short bio
  • Adrian Majuru, Director General, Muzeul Municipiului București, short bio
  • Anda Becuț Marinescu, Director de Cercetare, INCFC

Moderator

  • conf. univ. dr. Carmen CROITORU, Director General, INCFC

Dată și locație

Despre eveniment

  • Dată: 13 februarie 2025, ora 11.00
  • Locație: ONLINE, Platforma ZOOM
Înscrie-te acum

13 februarie 2025, ora 11.00

ONLINE, Platforma ZOOM