4 martie 2025

Call for papers: Revista Muzeelor nr. 1/2025

Termen limită primire contribuții: 1 iunie 2025

Tema principală: Muzeele și turismul, o provocare asumată?

  • Noutati

Apel la contribuții: Revista Muzeelor nr. 1/2025

Termen limită primire contribuții: 1 iunie 2025

Contribuțiile vor fi transmise pe adresa: revistamuzeelor@culturadata.ro

 

Tema principală: Muzeele și turismul, o provocare asumată?

Muzeele reprezintă o resursă fundamentală în turism, oferind acces direct, documentat și curatoriat la un patrimoniu cultural autentic. Ele contribuie astfel la creșterea valorii experienței turistice printr-o formă distinctivă de unicitate și reprezentativitate culturală. Turismul, pe de altă parte, reprezintă pentru muzee o oportunitate de creștere a notorietății, atât la nivel individual, cât și ca parte a unor destinații turistice cu identități conturate prin aglutinarea mai multor repere culturale, naturale sau de loisir.
Muzeele sunt organizații durabile și reziliente, iar construirea unei oferte turistice centrate pe prezența și activitatea lor în teritoriu reprezintă o oportunitate valoroasă de a ancora produsele turistice, diminuând volatilitatea caracteristică trendurilor de consum și interes specifice acestei industrii.
Ne propunem să evidențiem cât de pregătite sunt muzeele să răspundă provocărilor unui turism dinamic, respectându-și totodată misiunea culturală și promovând resursele și valorile autentice ale comunităților. Așadar, numărul acesta al Revistei urmărește direcții de analiză relevante între care:

  • dezvoltarea unor experiențe muzeale adaptate așteptărilor diversificate ale turiștilor naționali și internaționali;
  • crearea unei prezențe puternice în mediile și hub-urile de informare accesate de vizitatori;
  • construirea de parteneriate strategice între muzee, autorități și operatori turistici pentru a contribui la dezvoltarea locală sustenabilă.

Vă invităm să reflectați asupra multiplelor dimensiuni în care se construiește relația dintre muzee și turism, fie prin expunerea rezultatelor propriilor cercetări, fie prin prezentarea unor studii de caz relevante care evidențiază atât succesul, cât și dificultățile acestei alăturări de interese.
Așteptăm de asemenea cu interes și propunerile dumneavoastră de articole care se încadrează în secțiunile tematice recurente ale Revistei, secțiunile de recenzii, în secțiunea dedicată articolelor de opinie sau în nou-introdusa secțiune dedicată rapoartelor de proiect.

Teme recurente:  

Articolele de cercetare reunite în această secțiune vor aborda una dintre temele:

  1. Colecționare, evidență, documentare și cercetare
  2. Conservare și restaurare
  3. Interpretare și comunicare a patrimoniului muzeal (curatoriat, mobilitatea colecțiilor, estetică muzeală,  etc.)
  4. Marketing muzeal
  5. Muzeul și noile tehnologii (digitalizare, digitizare, echipamente, instrumente, tehnici noi, etc.)
  6. Dezvoltare organizațională și sustenabilitate (management, finanțare etc.)
  7. Etică, istorie și teorie muzeală
  8. Muzeul și comunitatea / societatea
  9. Statistici muzeale

Recenzii:

  1. Recenzii ale publicațiilor din domeniu: texte de 2000-2500 de cuvinte, care aduc în discuție ultimele cărți publicate în domeniul muzeal. Recenziile publicațiilor au scopul de a informa comunitatea de profesioniști, experți și cercetători din domeniul muzeal despre calitatea, scopul și argumentele unei cărți și să explice cum se încadrează aceasta în literatura de specialitate actuală. Pentru detalii, vezi Ghidul de editare, p.6.
  2. Recenzii ale expozițiilor instituțiilor muzeale: autorii sunt invitați să descrie critic o expoziție sau un set de expoziții conexe, altele decât cele organizate de autor / instituția la care acesta este afiliat. Se așteaptă contribuții de maxim 3000 de cuvinte care, folosind o analiză critică, obiectivă și independentă, susținută de imagini relevante, să ofere perspective care pot să avanseze practica generală, indiferent dacă cititorul are sau nu acces la expoziție. Pentru detalii, vezi Ghidul de editare, p.7.

Articole de opinie:

Secțiunea Articole de opinie invită autorii să redacteze sau să lanseze teme de dezbatere prin contribuții personale originale de minim 2000-2500 de cuvinte. Acestea pot fi legate de tema principală sau una / mai multe dintre temele recurente și prezintă punctul de vedere critic al autorului cu privire la diverse subiecte din domeniul muzeal, – probleme existente, concepte fundamentale sau noțiuni predominante cu privire la un anumit subiect – propun și susțin o nouă ipoteză sau discută implicațiile unei inovații recent implementate. Contribuțiile așteptate în această secțiune se bazează pe o critică constructivă, documentată, cu argumente logice și obiective ce pot fi susținute de dovezi științifice.

Rapoarte de proiect

Secțiunea rapoarte de proiect va cuprinde texte cu o lungime de maximum 3000 de cuvinte care sintetizează și prezintă rezultate relevante pentru domeniul muzeal, obținute în cadrul proiectelor derulate cu sprijinul programelor de finanțare nerambursabilă, externă sau națională. Aceste texte vor urmări prezentarea realizărilor concrete obținute prin derularea proiectelor: ghiduri, modele de bună practică, abordări inovatoare, metodologii, baze de date sau alte tipuri de resurse tangibile sau intangibile care un (potențial) impact semnificativ asupra dezvoltării domeniului muzeal. Articolele pot face trimitere directă, prin link-uri la resurse documentare suplimentare.
Textele pentru această secțiune pot fi propuse doar de către autori care au participat direct în proiect și vor fi evaluate de către echipa de redacție.

Norme de redactare

Materialele pot fi redactate în limba română, engleză sau franceză. Redacția Revistei Muzeelor încurajează autorii să exploreze într-o manieră originală potențialul temelor alese și să respecte ghidul de editare și principiile eticii academice.

Evaluare

Articolele vor fi supuse, ca de obicei, unui proces de evaluare și selecție obiectiv și imparțial de tipul double blind peer-review.

 

Revista Muzeelor este indexată în baze de date internaționale precum CEEOL și EBSCO.

https://doi.org/10.61789/rm