29 iunie 2022

România, pe harta internațională a politicilor culturale

  • Noutati
  • evenimente
  • Politici Culturale

Joi, 30 iunie 2022, începând cu ora 10.30, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) găzduiește, la București, Conferința Internațională „Cultura & Politicile Culturale pe timp de criză. Efecte, roluri, tranziție”, inițiată de Asociația Internațională Compendium of Cultural Policies & Trends. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României – partenerul principal al evenimentului – și se va desfășura în limba engleză.

Conferința va fi deschisă oficial de Sergiu Nistor – Consilier prezidențial, Lucian Romașcanu – Ministrul culturii, Andrei Țărnea – Director General pentru Comunicare și Diplomație publică, Ministerul Afacerilor Externe și Carmen Croitoru – Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală. Participanții la Conferință sunt experți în politici și strategii culturale din majoritatea țărilor europene, reprezentanți ai Consiliului Europei, institutelor naționale de cercetare, Ministerelor Culturii, specialiști ai organizațiilor care au ca misiune monitorizarea politicilor culturale de la nivel local / național și consultanța în vederea elaborării strategiilor culturale.

Printre personalitățile invitate în calitate de speakeri la Conferință se numără: Milena Dragićević Šešić – Șef al Catedrei UNESCO pentru Interculturalism, Managementul Artei și Mediere (Belgrad, Serbia), Oleksandr Butsenko – Director al Centrului de Dezvoltare „Democrație prin cultură” (Ucraina), Giuliana De Francesco – Director pentru coordonarea afacerilor europene și internaționale, Ministerul Culturii din Italia și Kathrin Merkle – Director al Diviziei Cultură și Patrimoniu Cultural, Direcția Generală pentru Democrație, Consiliul Europei (CDCPP).

Găzduirea în România a acestui eveniment prestigios și a principalilor experți în strategii și politici culturale de la nivel european are o dublă miză pentru țara noastră. Pe de o parte, este vorba despre oportunitatea extraordinară de a puncta o prezență solidă a României pe harta politicilor culturale internaționale și de ocazia unică a prezentării și promovării „Strategiei Sectoriale în Domeniul Culturii 2023-2030”, aflată în curs de elaborare. Fundamentarea și adoptarea documentului strategic național este principalul rezultat al proiectului „Viziune Strategică și Coerentă pentru Sectorul Cultural”, finanțat din Fondul Social European, prin „Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020”, în care INCFC este partenerul Ministerului Culturii – reprezentat de Unitatea de Management a Proiectului (UMP).

Dorind să sprijine eforturile INCFC, Asociația Compendium a ales să pună în valoare contextul istoric și cultural pe care îl traversează România și a decis, pentru prima oară, să organizeze Conferința Internațională și cea de-a cincea Adunare Generală a membrilor Asociației, la București.

În vremuri de criză generate de războiul din Ucraina, impactul pandemiei de COVID-19 și efectele climatice, panelurile Conferinței se vor axa pe analiza modului în care cultura și politicile culturale sunt afectate și pe identificarea rolurilor acestora în economia crizelor de la nivel global.

Programul complet al evenimentului se regăsește aici.

Află ultimele noutăți de pe: pagina de Facebook și Instagram.


Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Scopul Asociației Internaționale Compendium of Cultural Policies & Trends este de a genera și a revizui standardele politicilor publice în ariile de interes ale guvernelor și societății prin furnizarea de statistici, resurse sau modele de bune practici. Inițial un program al Consiliului Europei, Compendium s-a transformat, începând cu anul 2018, într-o asociație de tip multi-stakeholder care oferă servicii unice de informare și monitorizare, inclusiv printr-o platformă disponibilă online. Aria de expertiză a asociației se extinde permanent prin abordarea provocărilor, dezbaterilor și priorităților emergente în materie de politici culturale.