20 februarie 2024
Platforma Culturadata Interactiv 2.0
Ce este? Cui se adresează? Care sunt funcționalitățile?
Cu ajutorul statisticilor culturale, factorii de decizie politică, cercetătorii și instituțiile culturale pot lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la alocarea resurselor, politicile culturale și inițiativele de a reglementa domeniul.
Astfel, încă din 2018, INCFC a creat platforma digitală Culturadata Interactiv, care folosește reprezentări interactive pentru vizualizarea datelor statistice din domeniul culturii, cât și pentru reprezentarea vizuală a rezultatelor studiilor realizate de INCFC. Anul acesta, platforma s-a re-lansat, într-o nouă variantă îmbunătățită din punct de vedere estetic, structural, tehnic și metodologic: Culturadata Interactiv 2.0.
-
Ce este Culturadata Interactiv 2.0?
Culturadata Interactiv este o platformă care folosește reprezentări interactive pentru vizualizarea datelor statistice precum grafice, hărți, diagrame de dispersie și de flux, animații, tabele dinamice, grafice de rețea.
Versiunea 2.0 a platformei utilizează principii de data visualisation pentru a atinge următoarele scopuri:
- creșterea gradului de accesibilitate și claritate a datelor statistice despre domeniul culturii;
- documentarea distribuției teritoriale a indicatorilor culturali și a dinamicii nevoilor culturale – zone defavorizate din punct de vedere al infrastructurii, la nivel județean și de regiuni de dezvoltare;
- determinarea polilor de acumulare culturală, dar și a zonelor de deșertificare culturală.
-
Detalii despre versiunea 2.0 a platformei
Versiunea 2.0 a platformei vine cu o serie de funcționalități noi pentru utilizator, ce permit o interactivitate mai mare a vizualizărilor – tabele și grafice interactive cu filtre adaptabile multiple, hărți dinamice temporal, precum și vizualizări animate, cu posibilitatea de selectare a unității de observare.
De asemenea, platforma pune acum la dispoziție două module complementare: o serie de Publicații Interactive și actualizarea Modulului Cartografic, care oferă acum posibilitatea mapării până la nivel de localitate. O parte dintre indicatorii ilustrați în cadrul Modulului Cartografic sunt analizați amănunțit în publicațiile interactive. Nu în ultimul rând, noua versiune a Culturadata Interactiv aduce noutăți și în privința colectării și procesării datelor, fiind utilizate metode și instrumente experimentale de data mining și scraping, precum și demersuri pentru dezvoltarea de parteneriate cu instituții care dețin / gestionează baze de date sau registre naționale, în scopul de a realiza conectare și interoperabilitate prin API-uri. Astfel, Culturadata Interactiv se dezvoltă, în același timp, într-un instrument de cercetare și arhivare publică a datelor statistice despre Sectoarele Culturale și Creative din România.
- Funcționalități ale modulului publicații interactive
Publicațiile interactive sunt gândite ca secțiuni tematice care pot fi construite pe baza unor șabloane modulare – au la bază seturi de date structurate și documentate conform unor metodologii de vizualizare, dezvoltate de specialiștii INCFC. Noile funcționalități ale versiunii 2.0 îi permit utilizatorului să folosească filtre de date adaptabile multiple, opțiunea de sortare a datelor, accesul la un câmp de căutare în cadrul vizualizărilor, profiluri de obiective culturale geolocalizate, opțiunea de selectare a unității de observare, funcția de comparare între unități, funcția de alegere a formei de ilustrare grafice a datelor, precum și meniuri pentru explorarea relațiilor dintre indicatori în cadrul vizualizării.
- Funcționalități ale modulului cartografic
Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestui modul este abilitatea de vizualizare cartografică a indicatorilor statistici din domeniul culturii, la nivel național, județean sau de localitate. Modulul cartografic este proiectat ca un instrument de selecție / structurare / vizualizare și analiză a datelor, având la bază funcționalități de selecție multiplă atât la nivel de arie geografică (județ, localitate), cât și la nivel de date (categorie de indicatori și indicatori). Pe paginile de indicatori există trei tipuri de grafice dinamice: comparație / evoluție (grafic ce poate fi particularizat de utilizator), clasament și frecvență.
-
Din punct de vedere tehnic…
Website-ul este construit în PHP, pe o platformă WordPress adaptată pentru administrarea facilă a paginilor. Datele asociate graficelor sunt stocate în fișiere .csv sau, în unele cazuri, .json, iar citirea lor este realizată prin javascript. Sunt folosite librării javascript pentru grafice (d3.js), hărți (leafleft.js) și sortare / filtrare / căutare (list.js).
Interfața a fost realizată de la zero în SCSS (un preprocesor CSS) și compilată apoi în CSS, fără a folosi framework-uri de frontend precum Bootstrap.
Dacă doriți să aflați mai multe despre utilizarea platformei Culturadata Interactiv, ne puteți contacta la adresa de e-mail office@culturadata.ro.
Ultimele articole
- Noutati
Se lansează Barometrul de Consum Cultural 2023. Studiul subliniază nevoia de strategii pentru promovarea accesului la cultură
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Secretar PR, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Referent de specialitate, gradul I, gradația bază (S)
- Noutati
Anunț public de scoatere la concurs a postului vacant de Analist, debutant, bază (S)
- Noutati
Cele mai inspirate idei de proiecte culturale se lansează la Școala de Vară Culturadata