23 martie 2016

Guvernul României susține industriile culturale și creative

Marți, 22 martie, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a lansat studiul „Sectoarele Culturale și Creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”

  • Noutati
  • Cercetare Culturală
  • lansare

Marți, 22 martie, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală a lansat studiul „Sectoarele Culturale și Creative din România. Importanța economică și contextul competitiv” în cadrul evenimentului organizat de Grupul de lucru informal pentru activarea potențialului economic al sectoarelor culturale și creative – „România creativă”, constituit la nivelul Guvernului, și găzduit de NOD Makerspace, un spațiu emblematic pentru ceea ce înseamnă industrie creativă. Printre invitații de onoare de care s-a bucurat această întâlnire s-au numărat premierul Dacian Cioloș, Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu, Claudiu Vrânceanu – Secretar de Stat MECRMA, Dragoș Pîslaru – Consilier de Stat, Carmen Croitoru – director general INCFC, și membri din Cancelaria Prim-ministrului.

Evenimentul a prilejuit trasarea unor direcții clare de acțiune în ceea ce privește dezvoltarea și finanțarea sectoarelor culturale și creative din România, iar premierul Dacian Cioloș a ținut să transmită un mesaj de recunoaștere și de susținere din partea Guvernului la adresa acestei inițiative. „Aţi devenit o forţă deja, aţi devenit o forţă nu doar în domeniul în care activaţi, în ceea ce faceţi, dar aţi devenit o forţă inclusiv din punct de vedere economic şi din punct de vedere social şi cred că e important ca şi autorităţile să se adapteze la această realitate, realitatea în care din valoarea adăugată brută industriile culturale şi creative realizează cam 7%, comparabil cu agricultura şi cu alte sectoare agricole, cu sectorul agroalimentar şi cu alte domenii”. De asemenea, el a subliniat că „e nevoie de facilitarea accesului la finanţare atât din bugetul naţional, cât şi din fonduri europene. E nevoie de acţiuni din partea statului pentru a stimula educaţia şi crearea competenţelor creative în aceste domenii”.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a remarcat faptul că „marele avantaj competitiv al acestor sectoare rezidă și în faptul că sunt generatoare atât de capital cultural cât și de capital economic”. „Suntem conștienți de importanța strategică a acestor sectoare și de necesitatea de abordări transversale ale acestora. Întrebarea fundamentală pe care ne-o punem astăzi nu este care e valoarea creativității, a culturii, a patrimoniului, a artelor, a design-ului, a web design-ului, a jocurilor video, ci care care este costul de a nu te gândi la toate aceste lucruri”, a punctat în cele din urmă acesta.

Într-o notă pozitivă, Dragoș Pîslaru – Consilier de Stat, a menționat că „de multe ori, au existat forţe care au ţinut această comunitate ușor izolată sau dezbinată. Iată, este un moment oportun să ne strângem, să înțelegem că putem conlucra, că nu suntem în lumi diferite, suntem într-o zonă în care se împletesc dezvoltarea urbană, regenerarea urbană, creativitatea, lucrurile care țin de tot ceea ce înseamnă artă şi talent”.

Directorul general INCFC, Carmen Croitoru, a precizat că nu există o graniță reală între practic și teoretic: „partea de bază este practic cercetarea și efectul teoretic este ceea ce vedeți că se întâmplă în acest formidabil spațiu, NOD Makerspace […] Din perspectivă statistică cultura nu poate fi manipulată, cultura are nevoie de cifre și împrietenirea cu cifrele este cea mai bună cale de a demonstra pertinența ei în spațiul public”. Tot în cadrul evenimentului, Carmen Croitoru a anunțat viitoarea apariție a „Cărții Albe a Sectoarelor culturale și creative din România”, o continuare a studiului deja lansat, care se află în curs de elaborare.

Studiul „Sectoarele Culturale și Creative din România. Importanța economică și contextul competitiv”, precum și evenimentul organizat de „România creativă” reprezintă doar primele cărămizi de la baza comunității creative din România care în timp își propune să devină din ce în ce mai solidă și mai extinsă!

 


Galerie foto