Conferinţa Naţională a Managerilor Culturali – Ediţia a VI-a

26-27 octombrie

Conferința de anul acesta, cu tema „Formare și reformare în cultura publică”, s-a desfășurat în perioada 26-27 octombrie, în incinta Aulei Ministerului Culturii și Identității Naționale.

  • Evenimente

26-27 octombrie

Ministerul Culturii și Identității Naționale (Bdul. Unirii 22)

Descriere

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) este cel mai important eveniment-dezbatere desfășurat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală, organizat anual începând cu anul 2014 ca  platformă de dialog, care a devenit o bună și tradițională ocazie de întâlnire și de schimburi de bune practici pentru managerii din instituțiile publice de cultură, specialiștii în management cultural și reprezentanții autorităților.

În cadrul acestei Conferințe, aflată la a VI-a ediție, au avut loc lansările a două studii ale Institutului Național pentru Cercetare și Formare Culturală, finalizate în cursul acestui an: Barometrul de Consum Cultural 2018 și Indicatorii UNESCO (CDIS) – Cultură pentru Dezvoltare, precum și prezentarea rapoartelor preliminare ale proiectelor europene: Live Skills, EU Heritage și Heritart.  

Barometrul de Consum Cultural este cel mai amplu studiu la nivel național, care măsoară practicile, preferințele și tendințele consumatorilor de cultură din România. Ediția 2018 a publicației se axează pe analiza tendințelor și a practicilor culturale înainte și după contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri și pe reliefarea relației indisolubile între Cultură și Educație.

Indicatorii UNESCO Cultură pentru Dezvoltare (CDIS) reprezintă un instrument de susținere politică dezvoltat între anii 2009-2014, în cadrul Convenției 2005 privind Protecția și Promovarea Diversității Expresiilor Culturale. Raportul de cercetare pentru România a fost realizat de INCFC, în colaborare interministerială cu: Ministerul Culturii și Identității Naționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Muncii și Justiției Sociale / Inspecția Muncii, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Mediului, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Turismului; și alături de alte instituții și autorități naționale: Institutul Național de Statistică, Institutul Național al Patrimoniului, Agenția Națională pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați, Departamentul pentru Relații Interetnice, Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Întâlnirea din acest an, la care au fost prezenți și experți ai mediului cultural și academic din țările membre U.E., a încercat să găsească răspunsuri la întrebările:

  • Cum putem prioritiza urgențele României în materie de poziționare a propriilor politici și strategii culturale în acord cu agenda Uniunii Europene?
  • Cum să facem mai vizibilă legătura între indicatorii statistici pentru cultură și oferta publică, și ce rol are cercetarea în domeniul Culturii?
  • Cum să ne pregătim profesiile culturale pentru schimbările tehnologice?
  • Cum să refacem legătura dintre Educație și Cultură, ca domenii fundamentale cu impact social?

 

Dată și locație

Despre eveniment

  • Dată: 26-27 octombrie
  • Locație: Ministerul Culturii și Identității Naționale (Bdul. Unirii 22)

Galerie video

Mai multe videoclipuri

26-27 octombrie

Ministerul Culturii și Identității Naționale (Bdul. Unirii 22)