Caietele Culturadata – Volumul 1 / 2017
2017
Al doilea volum din seria Caietele Culturadata publicat de INCFC în 2017 conține studiile Vitalitatea culturală a orașelor din România – ediția 2016 și Studiu privind specializările / meseriile din domeniul culturii.

Descriere
Al doilea volum din seria Caietele Culturadata publicat de INCFC în 2017 conține studiile Vitalitatea culturală a orașelor din România – ediția 2016 și Studiu privind specializările / meseriile din domeniul culturii.
Analiza ediției din 2016 a studiului Vitalitatea culturală a orașelor din România a fost realizată pe date colectate pentru cinci categorii de indicatori, pe perioada 2010-2015 la nivelul a 46 de orașe, pe care le considerăm principalii poli de dezvoltare culturală/ cu potențial de dezvoltare culturală, cu excepția municipiului București care nu a fost inclus în analiză datorită caracterului aparte al nivelului de dotări și servicii culturale care domină restul orașelor din punct de vedere al vitalității culturale.
Studiul cuprinde atât un top de vitalitate culturală (în funcție de indicele final de vitalitate) pentru perioada 2010-2015 cu focus pe primele 15 orașe, dar și ierarhii separate pe fiecare categorie de indicatori – infrastructură culturală, participare culturală, cheltuieli bugetare alocate sectorului cultural, resurse umane specializate și industrii creative. În topul de vitalitate culturală sunt și apariții de orașe cu o evoluție spectaculoasă, fiind cazuri în care propulsarea în top s-a realizat datorită unei anumite categorii de indicatori mai degrabă decât unui tablou general cu elemnete puternice de vitalitate. Este cazul unor orașe precum Craiova, Satu Mare, Târgu Jiu, Bistrița, Sfântu Gheorghe.
Studiul privind specializările / meseriile din domeniul culturii a avut drept scop analizarea dinamicii și evoluției ocupațiilor deja existente la momentul actual în sectoarele culturale și creative și a factorilor ce influențează această dinamică. Cercetarea a pornit de la nevoile ce determină activitatea organizațiilor publice și private, abordând o perspectivă metodologică mixtă, folosind metode cantitative, cât și calitative. Au fost identificate noi ocupații, cu nivelul de studii şi abilitǎţile aferente, cât și situații specifice pieței de muncă din sectoarele culturale și creative. Datele au indicat dezechilibre în raportul dintre abilităţile existente pe piaţa muncii şi nevoia sau cererea angajatorului, ce conduc la procese de adaptare, de tipul respecializare sau care se înscriu sub demersul de învăţare continuă.
Despre
Coordonatori
- Carmen Croitoru, Anda Becuț
Autori
- Vitalitatea culturală a orașelor din România – ediția 2016: Ștefania Voicu, Alexandru Dragomir
- Studiu privind specializările / meseriile din domeniul culturii: Adina Manta, Ana Maria Despoiu
Editura
- Editura Pro Universitaria,
- București, 2017
- ISSN 2537 – 5121
- ISSN-L 2537 – 5121
Preview publicație
Publicații asemănătoare

- Caietele Culturadata
Caietele Culturadata – Volumul 1 / 2018
2018

- Caietele Culturadata
Caietele Culturadata – Volumul 1 / 2022. O analiză a instituțiilor culturale în secolul XXI
2022

- Caietele Culturadata
Caietele Culturadata – Volumul 1 / 2020. Dinamica sectoarelor culturale si creative
2020