incfc


Despre instituţie

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC), aflat în subordinea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, este singurul institut național care are ca obiective studierea, cercetarea și furnizarea de date statistice pentru domeniul culturii, precum și formarea continuă a celor care aleg o carieră în sectorul ocupațional cultură.

Misiunea noastră este de a ajunge prin cercetare și formare culturală la toți cei care activează în acest domeniu, indiferent de nivelul de subordonare sau tipul de organizație, cu scopul de a colecta și disemina date statistice pentru fundamentarea propriilor proiecte, dar și de a sprijini dezvoltarea profesională a acestora.

Institutul își propune să vină în întâmpinarea autorităților care au sarcina de a formula politici și strategii în domeniul culturii, de a sprijini formularea unor reglementări coerente de sistem și de a studia impactul acestor măsuri la nivel local și național.

INCFC are avantajul de a fi asimilat, în anul 2013, două instituții cu activitate recunoscută pe piața culturală: Centrul de Cercetare și Consultanță în Domeniul Culturii (CCCDC) și Centrul de Pregătire Profesională în Cultură (CPPC).

De-a lungul ultimilor ani, specialiștii institutului au realizat peste 70 de studii și cercetări statistice, au participat la 31 de conferințe naționale și internaționale, au instruit peste 6000 de beneficiari provenind din aproximativ 700 de instituții de cultură și au evaluat peste 4000 de candidați în cadrul sesiunilor de evaluare a diverselor competențe.

Printre beneficiari s-au aflat: instituții publice de cultură din subordinea autorităților locale sau centrale (muzee, organizații și centre expoziționale, așezăminte culturale, biblioteci, instituții de spectacole sau concerte, organizații neguvernamentale), Organizația Mondială a Drepturilor de Autor, Comisia Europeană – Education, Audiovisual & Culture Executive Agency, Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, UNITER, Comisariatul pentru Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, ArCub (Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București).

În anul 2015, INCFC a fost desemnat pentru construirea Contului Satelit pentru Cultură, o metodă statistică prin care se urmărește măsurarea domeniului și a impactului său economic, pe un model generat la nivelul Eurostat. Acest proiect important desfășurat sub îndrumarea metodologică a Institutului Național de Statistică urmărește de asemenea colectarea, analizarea și interpretarea datelor din domeniul culturii.

Din 2016, INCFC este membru al rețelei europene de profesioniști în managementul cultural – ENCATC (European Network on Cultural Management and Policy) și membru activ înCompendium of Cultural Policies and Trends in Europe (Compendiul pentru Politici și Strategii Culturale) – platformă europeană de cercetare aplicată susținută de CE/EricArts.